Vant NM i Institusjonskokkfaget

Ostebakt sei med tomatsalsa, gressløksaus, glasert pastinakk og med stekte søtpoteter med jordskokkmos. Foto: Norwegian Seafood Council

Katrine Nykås og Anne Lise Hegna, begge ansatt ved Sykehuset Telemark avdeling Notodden, sjarmerte dommerne i senk under NM i Institusjonskokkfaget – lag.

Finalen ble arrangert i forbindelse med Den norske Matfestivalen i Ålesund.

Fem lag kjempet i finalen onsdag 26. august. Midtveis i konkurransen ble det klart for dommerne at ett av lagene var i en klasse for seg. – Gullvinnerne serverte nydelige smaker, kreative menyer og gode porsjoner, sa hoveddommer Morten Heiaas i begrunnelsen, melder Eksportutvalget for fisk (EFF).

Dommerne mente også at Katrine Nykås og Anne-Lise Hegna hadde løst oppgaven med spesialkosten på en fortreffelig måte.

Dagsmeny til 55 kroner

Under Norgesmesterskapet må institusjonskokkene tilfredsstille strenge krav til næringsinnhold, total energimengde og pris. Oppgaven i år besto i å lage frokost, lunsj og middag med dessert til ungdom på internatskole. To av ungdommene har laktoseintoleranse. Dagsmenyen skal ikke koste mer enn kr. 55 per porsjon for alle måltidene, total energimengde på de tre måltidene skal være 8,3 MJ og fettprosent skal ikke være høyere enn 30.

Arrangøren har, i samarbeid med sponsorer, lagt klare føringer når det gjelder hvilke råvarer som kan brukes. I år skulle det være kylling til en varm lunsj og sei til middag.

Fargerik meny

Kathrine Nykås og Anne Lise Hegna serverte en fargerik meny. Frokosten besto av en sitrusyoghurt med havregryn, grovt brød med persille og tomater, jordbærsyltetøy, ost og grønnsaksfrittata. Til lunsj serverte de kryddermarinert kylling med en kokos- og chilisaus, couscous, tzatziki-dressing og pannestekte grønnsaker med mango. Til middag var det ostebakt sei med tomatsalsa, gressløksaus, glasert pastinakk og med stekte søtpoteter med jordskokkmos.

Måltidet ble avsluttet med en vaniljefromasj, pasjonsfruktgele på cashewnøttbunn, frisk mynte og bjørnebærpudding, sjokolade og nøttestang, samt pasjonsfruktsaus.

Institusjonskokkfaget

En institusjonskokk har en kostholds- og helserettet utdanning. Institusjonskokkene har ansvar for helsefremmende matomsorg og laget mat på kjøkken i offentlige og private institusjoner og kantiner.

NM i institusjonskokkfaget - lag er åpent for alle kokker som arbeider med ernæringsbasert matlaging på institusjonskjøkken, sentralkjøkken, kantiner, messer eller internatkjøkken.

Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget - lag, er Kost- og ernæringsforbundet som er en yrkesorganisasjon i Delta, et forbund i YS. Forbundet har arrangert Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget - lag siden 1998, melder EFF.

NM i Sjømat

Seieren i Norgesmesterskapet i Sjømat gikk i år til Linda Gitlesen, som jobber ved ICA Orkanger. I denne konkurransen gjelder det å vise at man behersker filetering av ferske råvarer, og foredling av disse. Målet er å lage mest mulig fristende produkter for salg i fiskedisken. Dommerne fremhevet det ekstremt høye nivået på årets konkurranse, noe som gjorde at gullet hang ekstra høyt for Gitlesen, som også har deltatt i NM tidligere, melder bakeri.net.