17. maifest med norsk torsk i England

En rekke fiskebåtredere har gått sammen med Sjømatrådet for å lage 17. mai-fest Storbritannia rundt.

Festmenyen er erkebritisk fish’n’chips med norsk torsk – til historisk pris.

På Norges nasjonaldag skal 16 tonn torsk bli til mer enn 40 000 måltider fish’n’chips, som hver skal selges til den historiske prisen 99 pence, melder Norges sjømatråd.

Sjømatrådet og fiskebåtrederne kjører kampanjen sammen med 99 ulike restauranter og utsalgssteder over hele Storbritannia. Selv om restaurantene får gratis torsk, så er prisen på 99 pence per porsjon ikke nok til å dekke alle kostnader. Til gjengjeld regner Jack-Robert Møller, fiskeriutsending i Storbritannia, med at oppmerksomheten og reklameverdien blir enorm.

– Dette blir stort i Storbritannia. Vi regner med at denne kampanjen vil skape masse omtale, få masse oppmerksomhet og at det vil bli lange køer foran utsalgene, sier en entusiastisk fiskeriutsending.

Fish’n’chips er stort i Storbritannia. Mer enn 270 millioner måltider selges årlig fra mer enn 10 500 utsalg. De senere årene har det vært en debatt i Storbritannia om hvorvidt deres egne torskefiskerier er bærekraftige, og Sjømatrådet har derfor jobbet målrettet med å fortelle at Norge er hjemsted for verdens største og best forvaltede torskebestand.

– 17. mai og grunnlovsjubileet, som i England omtales som "Norway day", er en glimrende anledning til å skape feststemning og få oppmerksomhet om Norge og om opphavet for den bærekraftige norske torsken, sier Jack-Robert Møller.

Norske fiskebåtredere, og spesielt de som jobber med ombordfryste produkter, har i mange år pleid forholdet til den britiske fish and chips-industrien. I dag er de ombordfryste produktene svært etterspurt på grunn av bærekraft, god kvalitet og enkel logistikk, fremholder Sjømatrådet.

– Jeg vil gjerne få takke alle fiskebåtrederne som har støttet og bidratt til denne kampanjen. Uten dette samarbeidet hadde dette vært umulig å få til, avslutter Jack-Robert Møller.

En rekke fiskebåtredere har gått sammen med Sjømatrådet for å lage 17. mai-fest Storbritannia rundt.