Portugiserne sultne på norsk torsk

Norge eksporterte torskefisk for 880 millioner kroner i april måned.

Dette representerer en økning på 87 millioner kroner eller 11 prosent fra april i fjor. Portugal er det viktigste markedet for norsk torsk, melder Norges sjømatråd.

– Portugal befester sin posisjon som det viktigste torskemarkedet og har aldri tidligere kjøpt mer torsk fra Norge. Hittil i år er veksten på totalt 31 prosent målt i verdi, og for april måned ser vi en økning på 37 prosent, sier Ove Johansen Bransjesjef for torskefisk hos Norges sjømatråd.

Det ble eksportert 36 000 tonn torsk, sei og hyseprodukter i april, en nedgang på 4 prosent fra april i fjor.

Norge eksporterte klippfisk for 175 millioner kroner i april. Det ble totalt eksportert 5 197 tonn klippfisk, en nedgang på 615 tonn fra april i fjor. Det ble eksportert klippfisk av atlanterhavstorsk for 99,5 millioner kroner, som er på samme nivå som april i fjor. Verdien av klippfisk av sei kom på 65,4 millioner kroner, en økning på 4 prosent april 2013.

Portugal er det største enkeltmarkedet for eksport av klippfisk i april, med 79 millioner kroner.

Volum- og prisoppgang for saltfisk

Det ble i april eksportert saltfisk, både hel og filet, for totalt 156 millioner kroner. Dette er en økning på 37 prosent sammenlignet med april i fjor. Det ble eksportert totalt 5 761 tonn saltfisk i april, noe som tilsvarer en økning på 19 prosent fra april 2013. Målt i norske kroner økte prisen med 15 prosent, og målt i euro økte prisen med 5 prosent. Portugal kjøpte 87 prosent av all norsk saltfisk til eksport i april.

Mer tørrfisk til lavere pris

Det ble eksportert tørrfisk for 27,4 millioner kroner i april, en nedgang på 12 prosent sammenlignet med april i fjor. Eksportert volum har økt med 14 prosent fra 311 tonn til 356 tonn.

Det ble eksportert lofotrund tørrfisk for 21,9 millioner kroner i april. Dette er en nedgang på 9 prosent fra april i fjor. Målt i volum er det i april en økning på 15 prosent i eksporten av lofotrund tørrfisk, til totalt 248 tonn.

Til hovedmarkedet Italia ble det i april eksportert lofotrund tørrfisk av torsk for 13,7 millioner kroner. Dette er en nedgang på 32 prosent sammenlignet med april 2013. Gjennomsnittprisen for lofotrund tørrfisk gikk ned med 16 prosent per kilo i april.

Det ble eksportert tørrfisk til Nigeria for 8,1 millioner kroner, tilsvarende en økning på 54 prosent.

Prisøkning på ferskfisk

Det ble eksportert ferske produkter av villfanget torskefisk for 242,7 millioner kroner i april. Dette er en økning på 5 prosent fra april i fjor.

Målt i volum eksporterte Norge 15 prosent mindre fersk hel torsk i april, totalt 8 624 tonn. Prisen økte med 22 prosent eller 3,29 kroner per kilo, målt i norske kroner, mens prisen målt i euro ble redusert med 11 prosent.

Det ble i april eksportert litt mindre fersk torskefilet enn for sammen måned i fjor, samtidig som prisen økte med 20 prosent. Det ble eksportert fersk torskefilet for 41,8 millioner kroner i april, mot 35,9 millioner kroner i april i fjor.

Vekst for fryst fisk

Eksporten av fryst torsk, sei og hyse var i april 263 millioner kroner. Dette er en økning på 15 prosent fra april i fjor. Kina kjøpte fryst hel torsk, sei og hyse for 115,8 millioner kroner i april, en økning på 81 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Verdien på eksport av fryst hel torsk, sei og hyse økte med 19 prosent, mens verdien av fryst filet økte med 8 prosent. Det er Storbritannia, Frankrike og Tyrkia som kjøper mer fryst filet.