Klippfiskeksporten bidro til eksportrekord

Norsk klippfisk i spanske omgivelser. Foto: Norwegian Seafood Council

Med en vekst på 203 millioner kroner satte den norske sjømateksporten ny rekord i mai, og det var klippfisken til Portugal som sørget for det største løftet.

Norge eksporterte sjømat for 5,2 milliarder kroner i mai. Det er en økning på 203 millioner kroner eller fire prosent sammenlignet med mai i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 28,2 milliarder kroner, noe som er to prosent over samme periode i fjor, melder Norges sjømatråd.

– Norge har aldri eksportert så mye sjømat i mai som vi gjorde i år. Det er torsken som sørger for denne rekorden, i særdeleshet klippfisk og saltfisk. Noe av forklaringen på dette ligger hos portugiserne, som vil ha norsk torsk i større mengder enn værforhold og et nølende skreiinnsig har gitt dem i begynnelsen av året, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd.

Stabilt for laks

Det ble eksportert laks for 3,5 milliarder kroner i mai. Det er samme verdi som for mai måned i fjor. Prisen for fersk hel laks falt fra kroner 40,46 til 38,47 per kilo. Volumet økte fra 81 500 tonn til 84 700 tonn for alle anvendelser av laks. Frankrike, Polen og Storbritannia er største mottakere av laks fra Norge.

Nedgang for ørret

I mai falt ørreteksporten med 45 millioner kroner, tilsvarende 22 prosent, til totalt 157 millioner kroner. Hviterussland var vårt største marked for ørret i mai.

Sterk vekst for klippfisk

Eksporten av klippfisk økte med 150 millioner kroner, tilsvarende 80 prosent, til en eksportverdi på 337 millioner kroner. Portugal var største marked i mai med en verdi på 171 millioner kroner.

Økning for saltfisk

Eksporten av saltfisk, inklusiv filet, økte med 66 millioner kroner, tilsvarende 66 prosent, til totalt 168 millioner kroner i mai. Portugal er fortsatt vårt største marked for saltfisk, med en total verdi på 141 millioner kroner i mai.

Vekst for fersk torsk, stabilt for fryst torsk

Eksporten av fersk torsk, inklusiv filet, økte med 27 millioner kroner, tilsvarende 23 prosent, til totalt 145 millioner kroner i mai. Med en eksportverdi på 144 millioner kroner, er EU det dominerende markedet for fersk torsk fra Norge. For fryst torsk var eksportverdien stabil på 150 millioner kroner i mai. EU var også største mottaker av fryst torsk, med en verdi på 117 millioner kroner. Veksten til EU er på hele 25 prosent.