Nytt krillfartøy til 1,1 milliarder kroner

Antarctic Endurance. Foto: Aker BioMarine

Krillfartøyet «Antarctic Endurance» som i dag døpes i Ålesund, blir Aker BioMarines flaggskip innen energieffektiv fangst og operasjon.

Skipsdåpen og lanseringen markerer milepælen for en to års lang reise gjennom designprosesser, samarbeid og utrustning levert av de norske skipsbyggerne VARD.

Prosjektet har involvert over 40 norske underleverandører og mer enn 900 personer i Norge har jobbet med å få fartøyet ferdigstilt til 2019-sesongen.

– Vi har brukt all vår erfaring og kunnskap i arbeidet om å realisere våre ambisjoner og operasjonelle behov for et fartøy av denne typen. Dette er noe vi bare kunne ha drømt om da vi startet vårt eget eventyr i Antarktis for mer enn et ti år siden, sier Matts Johansen, administrerende direktør i Aker BioMarine, i en pressemelding.

– Antarctic Endurance er designet og konstruert spesielt for vår drift, hun er energibesparende og utstyrt med en rekke miljøvennlige teknologier som er implementert gjennom medvirkning og innspill fra vårt erfarne mannskap. Dette er et unikt fartøy på alle måter og vårt aller første spesialbyggede krillfartøy, fortsetter Johansen.

Hyller sir Ernest Shackleton

Det at skipet er gitt navnet Antarctic Endurance, er en hyllest til den verdenskjente britiske polfareren, sir Ernest Shackleton. Alexandra Shackleton, barnebarnet til sir Ernest Shackleton, er gudmor til fartøyet.

– Dette er en fantastisk dag og det betyr mye for meg å se at min bestefar og hans mannskaps arv og heroisme hylles på denne måten. Antarctic Endurance blir en påminnelse og et symbol på den arven Norge og Storbritannia deler og som binder oss sammen. Min bestefar sir Ernest Shackleton fikk sitt fartøy, Endurance, bygget i Sandefjord i Norge, og nå er et nytt fartøy med navnet Endurance bygget i Norge på vei ut til Antarktis, sier Shackleton.

Spesialdesignet for krilltråling

Skipet som vil seile under norsk flagg, er 130 meter langt og har en byggekostnad på 1,1 milliard kroner eller litt over 140 millioner dollar.

-Vi er mange stolte skipsbyggere i VARD i dag. Vi gleder oss over leveransen av Antarctic Endurance og at hun nå er klar for sin debutsesong. Dette er et unikt prosjekt og i samarbeid med Aker BioMarine har vi løst en rekke utfordringer for å levere det vi mener er et fartøy som setter en helt ny standard for bransjen, sier Fredrik Mordal Hessen, verftsdirektør i Vard Brattvaag.

Antarctic Endurance er et nybygg som er spesialdesignet for oppgaven, i motsetning til eksisterende forsynings- eller trålerfartøy som har fått ettermontert utstyr.

I tillegg til å dekke kjernebehovene i Aker BioMarines operasjonelle virksomhet, har fartøyet blitt designet og utstyrt for maksimal energieffektivitet. Gjennom en rekke innovative prosesser og teknologier om bord er fartøyet 30 prosent mer miljøvennlig sammenlignet med dagens trålere, opplyses det fra selskapet.