Redningsskøyte gikk rundt

RS «Gideon». Foto: Redningsselskapet

Redningskøyta RS Gideon gikk rundt da sjarken den assisterte, tok inn mye vann og sank.

Artikkelen er oppdatert tirsdag 08.09.2009.

Redningsskøyta til Redningsselskapets sjøredningskorps i Tromsø, RS «Gideon» gikk rundt like før klokka 15.40 søndag ettermiddag.

Forliset skjedde mens skøyta assisterte en 30 fot stor sjark som tok inn vann, og årsaken til forliset var trolig at sjarken gikk ned og trakk med seg redningsskøyta, uttaler Redningsselskapet på sin hjemmeside.

Tilstanden er uviss for en eldre mann som var om bord i sjarken, mens de to frivillige mannskapene etter forholdene skal være i god form.

Politiet i Tromsø ble varslet klokka 15.40 om hendelsen. En rekke vitner så det som skjedde og kom til unnsetning med mindre båter.

Prioriterte livredning

De to redningsmennene forteller at de lå ved siden av sjarken som tok inn vann og forsøkte å få i gang lensing av båten. Mens redningsskøyta lå fast i sjarken ble situasjonen forverret og mannskapet begynte å kutte tampene.

Da den første tampen var kuttet fikk imidlertid den 81 år gamle mannen i sjarken et illebefinnende og ble liggende bevistløs. Mannskapet måtte derfor prioritere livreddende førstehjelp.

Siden begge var opptatt med å redde mannen fikk de ikke tid til å frigjøre båtene da sjarken raskt gikk under, melder NRK Troms og Finnmark.

– Det forverret seg såpass fort at det var umulig å se hva som kom til å skje. Siden de var opptatt med livreddende arbeid ble tampene kuttet for seint, og da gikk «Gideon» også med, sier informasjonssjef Ernst Larsen i Redningsselskapet til NRK.

Mannen ble brakt til sykehuset i Tromsø, mens redningsskøyta ble slept til kai og er nå brakt på land.

Redningsskøyta «Gideon» ble tilkalt av sjarken for å assistere på grunn av motorstopp og lekkasje om bord. Slepet ble avbrutt da sjarken begynte å ta inn vann.

Redningsselskapet har rutinemessig varlet Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet om hendelsen, uttaler Redningsselskapet.

Døde

Den 81 år gamle mannen som var involvert i havariet i Eidkjosen søndag ettermiddag, døde natt til tirsdag. Det melder Nordlys tirsdag 8. september.

– Han døde i natt av skadene han pådro seg i forbindelse med havariet, bekrefter Tor Øydvin ved informasjonsvakta på UNN, til avisa.