Ny fritidsfiskeapp fra Fiskeridirektoratet

Illustrasjonsfoto: Roald Hatten / Fiskeridirektoratet
Illustrasjonsfoto: Roald Hatten / Fiskeridirektoratet

Fiskeridirektoratet lanserer «Fritidsfiskeappen», som skal være til bedre hjelp i kampen mot spøkelsesfiske og marin forsøpling.

Fiskeridirektoratet melder at de har laget en ny fritidsfiskeapp, med bedre funksjoner for å melde inn tapt og funnet redskap. Du kan også navigere i sjøkart, melde bifangst av sjøpattedyr og finne fiskeregler.

– Alle som bruker havet sitter på viktig kunnskap. Ved å melde tapt og funnet redskap, følge regler og bruke opplysningene i appen, kan alle bidra til at fisk og sjødyr ikke lider og dør, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i meldingen fra Fiskeridirektoratet.

Det er et stort problem at tapt fiskeredskap forsøpler havbunnen og fortsetter å fiske i lang tid.

– Vi har alle et felles ansvar for å bidra til å ta vare på livet i havet, sier Ingebrigtsen.

Funksjonalitet

I den nye appen kan du:

  • Melde tapt og funnet redskap ved hjelp av kart
  • Få oversikt over tapt og funnet redskap meldt inn av andre
  • Lese om over 60 arter, se bilder og finne ut om de er fredet eller har minstemål
  • Lese om reglene for redskap og ferdsel på sjøen
  • Melde om bifangst av sjøpattedyr

Når tapt og funnet redskap registreres, samles det inn nyttige data, som gjør det lettere for Fiskeridirektoratet å sette i gang effektive ryddeaksjoner.

– Det er mange som allerede gjør en stor innsats - til inspirasjon og motivasjon for andre. Dykkerklubber og fritidsfiskere gir oss mye viktig informasjon ved å bruke appen, og vi håper på å få flere med på dugnaden, sier marinbiolog Bård Aarbakke i Fiskeridirektoratet.

– Med appen i lomma på fisketur, kan enda flere være med å gjøre en forskjell, fremholder Aarbakke.

Krever nyere operativsystem

Den gamle appen «Fritidsfiske», som mange er kjent med, utgår og vil ikke lenger oppdateres.

– Det betyr at nye og tidligere brukere, må laste ned den nye fritidsfiskeappen fra Google Play eller App Store, skriver Fiskeridirektoratet videre i meldingen.

Fisk.no har sjekket hvilke versjoner av operativsystemene som kreves for den nye appen, og det viser seg at den for Android-telefoner krever Android versjon 7.0 eller nyere, mens den for iOS-telefoner krever iOS versjon 13.0 eller nyere. Det betyr at om du har en smarttelefon som er kanskje bare noen få år gammel, risikerer du at den nye appen ikke kan benyttes på din telefon.

Det kan derfor være lurt å sjekke om telefonen er kompatibel med den nye fritidsfiskeappen, før du eventuelt sletter den gamle appen.

Fisk.no har spurt Fiskeridirektoratet om det ikke er noe forhastet av direktoratet å fjerne den gamle appen, når den nye appen krever så nye operativsystemer, at mange smarttelefoner ikke kan benytte den nye appen.

– Når det gjelder den gamle, så vil den ikke lenger bli oppdatert og vedlikeholdt, derfor er den fjernet fra Google Play og App Store, skriver Fiskeridirektoratet i en e-post til Fisk.no.

– Den nye appen er laget med tanke på best mulig funksjonalitet og at den skal være lett å oppdatere, derfor er det valgt en forholdsvis ny versjon av telefonenes operativsystemer, som appen fungerer på. Vi ser at det kan være noen brukere som ikke får brukt appen pga. dette, men vi har likevel vurdert det slik at fordelene med tilpassing til nyere operativsystem er så stor at det er riktig å gjøre det, utdyper direktoratet i e-posten.