Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel

Slik kan skipstunnelen se ut når den står ferdig om noen år. Illustrasjonen viser innseilingen fra Kjøde. Illustrasjon: Kystverket

Kystverket har mottatt tildelingsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som gir grønt lys for igangsetting av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.

Det er i et supplerende tildelingsbrev for 2021 at Kystverket nå får klarsignal til å sette i gang med oppstarten for Stad skipstunnel. I tildelingsbrevet definerer Samferdselsdepartementet hvilke oppgaver som kan påbegynnes.

− Vi skal nå, basert på dette tildelingsbrevet, igangsette prosessene med oppkjøp av eiendommene i området der skipstunnelen skal komme, få på plass en prosjektorganisasjon, utarbeide konkurransegrunnlag og igangsette anbudskonkurranse, forklarer Terje Andreassen i en pressemelding. Han er midlertidig prosjektleder for Stad skipstunnel i Kystverket.

75 millioner kroner til oppstart

Andreassen forteller videre at Samferdselsdepartementet nå utarbeider en proposisjon til Stortinget om prosjektet. Denne skal legges frem i løpet av våren.

Det er satt av 75 millioner i oppstartsmidler i statsbudsjettet for 2021. Prosjektet er kostnadsberegnet til 2,8 milliarder kroner (eksklusiv merverdiavgift), med ei byggetid på tre til fire år.

− Det er et omfattende arbeid som skal gjøres, men vi har gode planer og utredninger som vil ligge til grunn for arbeidet. I tildelingsbrevet er det bedt om at grunnervervelsen skal gjennomføres, så langt det lar seg gjøre, i løpet av 2021, opplyser Andreassen.

– Kan stå ferdig 2025/2026

Med tanke på anskaffelse av totalentreprenør inngår arbeid med anskaffelsesplan, utarbeide konkurransegrunnlag og utlyse anbudskonkurranse. Planen er å gjennomføre en leverandørkonferanse med prekvalifiserte entreprenører i løpet av våren/forsommeren i år. Målet er å kunne kontrahere entreprenør i løpet av 2021, som da vil gi byggestart i 2022.

– Om alt går etter planen, vil verdens første fullskala skipstunnel kunne stå klar 2025/2026, sier Terje Andreassen.