Kåret Årets sjømatkokk 2009

Årets Sjømatkokk 2009 Christer Foldnes, flankert av Inge Andre Sørensen (2. plass) og Einar Blokhus (3. plass). Foto: Norsk Sjømatsenter

Christer Foldnes ble lørdag kåret til «Årets Sjømatkokk» under Sjømat for alle i Bergen.

Foldnes jobber til daglig som kokk hos Søtt og Salt i Bergen, og ser på seieren som en viktig motivasjon for sitt videre arbeid i kokkefaget.

Med utgangspunkt i råvarer som o-skjell, sild og makrell laget han tre retter som førte ham helt til topps i den prestisjefylte konkurransen. Hver enkelt rett ble presentert en fagjury for bedømmelse, opplyser Norsk Sjømatsenter.

På 2. og 3. plass kom henholdsvis Inge Andre Sørensen, ass.kjøkkensjef ved Rica Maritim Hotel i Haugesund, og Einar Blokhus, også han kokk hos Søtt og Salt i Bergen.

Den nybakte vinneren mener at gode råvarer må behandles med respekt, og legger vekt på å få frem rustikk god mat med gode smaker.

En av vinnerrettene: O-skjell tilberedt. Foto: Norsk SjømatsenterEn av vinnerrettene: O-skjell tilberedt. Foto: Norsk Sjømatsenter

Vinnermenyen besto av frikassè av o-skjell med ristede mandler og epler, sitrusgravet makrell med syltet agurkvinagrette, pepperrotkrem, sitronmelisse og soyasirup. Siste rett var panert og stekt sild fylt med sennep og brunt sukker, sellerirotremulade, kapers, karse, dill og vaktelegg.

Den nasjonale kokkekonkurransen ”Årets Sjømatkokk” arrangeres av Norsk Sjømatsenter i samarbeid med Bergen Kokkenes Mesterlaug og Norges Kokkemesteres Landsforening og ble avviklet under Bergen Matfestival på Bryggen i Bergen lørdag 12.september.

Sparebank 1 SR-Bank er hovedsponsor for konkurransen og kunne for tredje året på rad overrekke vinneren en sjekk på kr. 10.000, pokal og diplom.

Regiondirektør Alvhild Tofterå Berge i Sparebank 1 SR-Bank er glad for å kunne bidra til denne konkurransen og legger til at ingen skaper større verdier enn overskuddsmennesker som får anledning til å utfolde seg.

Ved å avsette en del av bankens overskudd til allmennyttige formål har banken i en årrekke vært regionens største støttespiller.

I juryen satt foruten hoveddommer Øysten Vallestad Næss fra Jacobs Bar og Kjøkken i Bergen, Per Christian Valland fra Norsk Sjømatsenter i Bergen, Kristine Øvrebø og Christine Jetmundsen.