– La Lofoten vente på Forvaltningsplanen

Bellona anbefaler overfor SV at man lar spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, bli avgjort i Forvaltningsplanen.

– Vi har anbefalt SV å gå inn i regjeringsforhandlingene med det som mål at olje skal avgjøres i Forvaltningsplanen. Dette er mer langsiktig enn i en regjeringsforhandling, sier leder i Bellona, Frederic Hauge, i en pressemelding.

Det kan hende at en av valgkampens store saker, oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, ikke blir avgjort når Regjeringen forhandler fram en Soria Moria II, tror Bellona.

Bellona mener det er viktigere at oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja avgjøres i Forvaltningsplanen, enn at det legges ned et veto mot oljeboring i regjeringserklæringen.

– Kampen står nå i Forvaltningsplanen, sier Frederic Hauge, og får støtte fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Folkeaksjonen mot oljeboring.

– Vi er sikre på at de faglige argumentene for å ikke starte med oljeboring i disse områdene, vil være holdbare, sier Hauge.

– Langsiktig seier

Hauge mener at å la oljeboring avgjøres gjennom Forvaltningsplanen, vil gi en langt mer langsiktig seier enn å la den avgjøres i en regjeringsforhandling. Da vil avgjørelsen bli stående, uavhengig av regjeringsskifter.

– Selv om saken skulle få en seier i en regjeringsforhandling, vil det bare vare i fire år før oljeindustrien kan håpe på en ny regjering, og så åpne området for oljeboring, sier Hauge.

– Bør overlates til Miljødepartementet

Hauge mener Forvaltningsplanen må overlates fra Olje- og energidepartementet til Miljødepartementet.

– Forvaltningsplanen bør være Miljøverndepartementet sitt område, mener Hauge.

Hauge viser til at i Forvaltningsplanen for Norskehavet, ble Møreblokkene ikke åpnet for oljeboring.

– Det er ingen områder rundt Lofoten som er mindre verdt enn Møreblokkene, understreker Hauge.

Forvaltningsplanen for Barentshavet inkluderer områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og skal behandles i 2010.

Les også: – Et steg nærmere åpning av Lofoten og Vesterålen 15.09.2009

Les også: – Olje ikke eneste mulighet 31.08.2009