Nytt ekkolodd med nesten fotografisk gjengivelse

StructureScan™ ekkolodd fra Lowrance

Importøren lover full oversikt med StructureScan™, et nytt ekkolodd fra Lowrance med nesten fotografisk bildegjengivelse.

– Lowrance er en verdensleder innen utvikling av ekkolodd til fritidsbruk. StructureScan™ ble lansert for første gang i Florida i juli 2009, og har siden skapt begeistring verden over, heter det i omtalen fra ProNav AS, som er importør for produktet.

– 24 europeiske journalister fikk presentert dette enestående produktet i Helsinki tidlig i september og alle som én ble overbevist, ”nesten som å se på et fotografi” var uttalelsen fra en av dem, sier Marianne Gravdal i en pressemelding fra ProNav AS.

Hva er spesielt med structurescan?

Lowrance har tidligere introdusert bredbåndsekkoloddet som gir meget detaljert presentasjon av bunn- og fiskedetaljer. Når man så kombinerer dette med StructureScan™ og Down Scan Imaging™ får man ikke bare utvidet søkeområdet til 180°, men bildene som fremkommer på skjermen gir også svar på hva som faktisk finnes på eller over bunnen, enten det er et vrak av bil, båt, sykkel m.m., pilarer, nesten fotografiske bilder av busker og kratt og selvsagt detaljbilder av fisk og stimer.

”Skanningen” av 180-graders området foregår i en slags vifteform, ved hjelp av både side-skanning og loddrett ned-skanning.

På Lowrance sin HDS serie med ekkolodd (kombiproduktene) kan man til og med få presentert StructureScan™ bildet som ”overlay” på et ordinært ekkoloddbilde, noe som vil gi en enda bedre forklaring på hva som faktisk befinner seg under båten, hvorvidt det som ser ut som fisk, faktisk er fisk.

Begrensninger

StructureScan™ har begrensninger når det gjelder dybder. Man benytter 2 frekvenser, 800 og 455khz. De mest detaljerte bildene får man på 800khz fra 0 til ca. 50 meter i saltvann, mens man med 455khz kan se enda litt dypere. I ferskvann vil man ha muligheter til å kunne se enda litt dypere. Selv med relativ høy hastighet får man gode bilder.

Skryt fra undervannsfotograf

StructureScan ble testet i Egersund 25. september 2009. Båten som ble brukt under testen tilhører Erling Svendsen, verdenskjent undervannsfotograf, fra Egersund. Svendsen ble svært begeistret for ekkoloddet

– Dette ekkoloddet åpner opp for nye dimensjoner og muligheter for virkelig å kunne se hvordan forskjellige formasjoner ser ut under vann. For å lete etter vrak eller fantastiske naturformasjoner og for å finne og skille ut fisk er dette produktet helt suverent. Det kan sterkt anbefales til både fiskere og dykkere, sier Erling Svendsen.

Hvilke markeder passer dette for?

StructureScan™ passer for mange markeder. Dette er et ”high end” produkt, og er også litt mer enn bare et ekkolodd. Her får man både bredbåndsekkolodd, side-skanning og loddrett ned- skanning i ett. Man kan spille av bildet bakover i tid og med GPS tilkoblet kan man legge ut veipunkt. StructureScan™ er en black-box som også kan benyttes som såkalt HUB eller nettverksboks med inntil 3 skjermer tilkoblet samtidig.

Foreløpig er det Lowrance HDS-serien og Simrad sin nye NSE-serie som kan tilkobles StructureScan™.

StructureScan™ er utviklet for blant annet trollingfiske og annen type fritidsfiske på grunt vann, i saltvann eller ferskvann, til redningsoperasjoner, til dykking og leting etter vrak, til observasjoner i havnebasseng med hensyn til overvåking av kabler, båthus og andre bygg med pilarer, mudring, bygging av brygger og mye mer.

Redningstjenesten, forsikringsbransjen og kartverket er bare noen av dem som kunne hatt god nytte av StructureScan™, mener Marianne Gravdal hos ProNav AS.

Ifølge importøren ProNav AS blir produktet tilgjengelig for salg fra november 2009