Overrakte 53.000 underskrifter mot olje

I dag fikk partitopper fra de rødgrønne overrakt 53.000 underskrifter for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

– Politikerne må vise ansvarlighet og holde oljeindustrien borte fra torskens fødestue, sier Gaute Wahl i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen, skriver Bellona på sine nettsider.

Wahl ga Aps Martin Kolberg størsteparten av underskriftene, siden Ap ikke har tatt et endelig stanspunkt i spørsmålet, mens begge regjeringspartnerne er mot oljevirksomhet.

– Kolberg fikk kjenne tyngden av 53.000 menneskers klare tale for vern, sier Wahl, som er leder i Folkeaksjonen.

Les også: Krever varige petroleumsfrie soner i Arktis 24.09.2009

– Lytt til ekspertrådene

Kolberg, stortingsrepresentant og tidligere partisekretær i Ap, fikk underskriftene sammen med Bård Vegar Solhjell (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som begge er nestledere i sine partier.

– Under utdelingen framhevet vi det nordnorske perspektivet for politikerne. Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er torskens fødestue, og det er store næringskonflikter i denne saken. Vi krevde at politikerne viser ansvarlighet, og handler i tråd med rådene fra våre fremste eksperter som sier at her bør en ikke drive oljevirksomhet, sier Wahl.

– Tror Ap vil si nei til olje

Bellona tviler på at Ap kan komme til å si ja til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Arbeiderpartiet har gjennom hele valgkampen lovet velgerne at hensynet til miljøet skal veie tyngst i oljesaken, sier fagrådgiver Elisabeth Sæther.

På Arbeiderpartiets landsmøte i april ble det vedtatt at det ikke vil at det skal åpnes for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen dersom det ikke er miljøfaglig tilrådelig.

Bellona mener at det må resultere i et endelig olje-nei fra regjeringen når saken skal behandles i 2010, i forbindelse med Stortingets behandling av forvaltningsplanen for Barentshavet.

– Jeg finner det fullstendig usannsynlig at det i løpet av et knapt år skal komme fram ny kunnskap som tilsier at det er forsvarlig å bore etter olje i disse områdene, sier Sæther.

Bellona mener også at Aps landsmøtevedtak i oljesaken er et tydelig tegn på at partiet stadig beveger seg i en grønnere retning i miljøpolitikken.