Kvalitetsindeksmetoden QIM kan ved hjelp av objektive, sensoriske vurderinger, hurtig angi hvor fersk et parti fisk er.
Et nytt faktaark fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) beskriver metoden, melder forskningsfondet.
Faktaarket om QIM, "Quality Index Method", finnes både på norsk og engelsk. En mer utførlig QIM-manual kan bestilles via nettstedet qim-eurofish.com.
Angir fiskens restholdbarhet
Et nytt faktaark fra FHF beskriver kvalitetsindeksmetoden QIM, som ved hjelp av objektive og sensoriske vurderinger, hurtig kan angi hvor ferskt et parti fisk er.
Kvalitetsindeksmetoden beskriver objektive, raske sensoriske vurderinger av flere kvalitetsparametere som er viktige for det enkelte fiskeslag. Det gis poeng for forandringer som oppstår i utseende, lukt, gjeller, øyne og tekstur i hele fisken, og ut fra dette fremkommer en kvalitetsindeks (også kalt QIM-verdi eller QIM-score) som angir fiskens restholdbarhet.
Ved bruk av kvalitetsindeksmetoden er en altså ikke avhengig av å vite alderen på fisken. Metoden beregner fiskens restholdbarhet ut fra de gitte kvalitetsparametrene. QIM gir dermed kjøpere og selgere en rask og objektiv målemetode for å vurdere kvaliteten på fisken.
Vitenskapelige lagringsforsøk
Da metoden ble utviklet, ble det gjennomført vitenskapelige lagringsforsøk, og et opptrent sensorisk dommerpanel foretok sensorisk bedømmelse av kokte prøver. Foruten å danne underlaget for kvalitetsindeksmetoden, kom forsøkene frem til at laks har 20-21 dagers holdbarhet hvis den er lagret på is.