Norsk matindustri er Norges nest største industribransje, og produserte mat- og drikkevarer for om lag 173 milliarder kroner i 2009.
Produksjonsveksten var for første gang på flere år høyere enn i øvrig industri viser konjunkturrapporten Mat og industri 2010, fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).
Store deler av norsk matindustri er basert på norske råvarer, og produktene, med unntak av fisk, omsettes også i stor grad i det norske forbrukermarkedet.
– Med økende internasjonal konkurranse på hjemmemarkedet er det for en samlet norsk matindustri viktig med gode rammebetingelser. Spesielt er importvernet av stor betydning for den jordbruksbaserte matindustrien, som i hovedsak baserer produksjonen på norske jordbruksråvarer, heter det i rapporten.
– I tillegg til norsk landbruks- og handelspolitikk, er det høye kostnadsnivået en sentral rammebetingelse for norsk matindustri, der relativt sett høye avgifter og lønninger er med på å påvirke kostnadsnivået i forhold til utenlandske konkurrenter, påpekes det i rapporten.
– Lite påvirket av konjunkturene
Av årets konjunkturundersøkelse går det frem at 2009 ikke var et spesielt godt år for norsk matindustri. NILFs resultater viser at 2010 vil bli et relativt sett bedre år for store deler av matindustrien. På lik linje med annen industri har matindustrien vært inne i en periode med svake økonomiske resultater. Mye tyder likevel på at store deler av matindustrien ikke i like stor grad har vært påvirket av nedgangskonjunkturene som mange andre industrier og sektorer.
Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) er et frittstående og uavhengig statlig forskningsinstitutt med tilknytning til Landbruks- og matdepartementet.