Hav og Helse - A Sea of Health

Informasjonsheftet Hav og Helse, som på en lettfattelig måte oppsummerer sammenhengen mellom sjømat og helse, gis nå ut på engelsk.

Heftet baserer seg på en rekke vitenskaplige rapporter og dokumenter, men presenterer sjømatens helseeffekter og næringsinnhold i en språkdrakt som alle kan forstå, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Det har vært stor etterspørsel etter den norskspråklige versjonen av heftet, ikke bare i fiskeri- og havbruksnæringen, men også i næringsmiddelselskap, kommunal helsesektor, universitetsmiljø og grunnskole. Heftet har blitt trykket opp i flere opplag, før det nå har blitt oversatt til engelsk under tittelen «A Sea of Health».

Helsegevinst og verdiskapning

– Heftet er nyttig for alle som vil vite mer om ernæring og hvilke effekter det har å spise sjømat, forteller Kristin Lauritzsen, som er FoU-kontakt industri og prosjektleder for innenlandsmarkedet i FHF.

– Hav og Helse og Sea of Health tar blant annet for seg hvordan sjømat kan bidra til å forebygge og hemme utvikling av ulike sykdomstilstander, sier hun.

– Materiellet kan eksempelvis benyttes av næring, forskningsmiljø og forvaltning for å øke kompetansen om helseeffektene av fisk og skalldyr. Dette kan bidra til økt inntak av sjømat i befolkningen og markedene, og både gi helsegevinst og økt verdiskapning for sjømatbransjen.

Gratis tilgjengelig

Hav og Helse ble opprinnelig utviklet av Nofima Marin. Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) stod som oppdragsgiver på vegne av forskningsfondet FHF.

Den engelske oversettelsen, A Sea of Health, er finansiert av Eksportutvalget for fisk (EFF) og FHF. Heftet vil bli distribuert utenlands av EFF, mens NSL vil stå for hovedtyngden av distribusjonen mot den norske næringen. Heftet er gratis, og kan - så lenge lageret rekker - bestilles hos FHF.