– Trygge legemidler i lakseoppdrett

Foreløpige tall viser at bare åtte oppdrettsanlegg langs norskekysten hittil i år har brukt de to godkjente legemidlene mot lakselus som deler av pressen betegner som «omstridt».

– Norsk oppdrettslaks er noe av det sunneste og beste du kan spise, og også i forbindelse med våravlusingen har bedriftene hatt mattrygghet og miljø som første prioritet, sier informasjonssjef Cato Bruarøy i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) i en pressemelding.

Fokus på lusebekjempelse

Havbruksbedriftene har nettopp gjennomført en landsomfattende koordinert avlusing med bruk av blant annet leppefisk, badebehandlinger og legemidler for å sikre at lusenivået i anleggene er lave når laksesmolten vandrer ut fra elvene. Noen steder, som i Finnmark, har det ikke vært lus og derfor heller ikke behov for avlusing.

Andre steder har lakselusen vist nedsatt følsomhet eller resistens mot de mest effektive legemidlene. Bedriftene har forberedt seg på det ved å sikre seg tilgang til alle lovelig godkjente lusemidler og å øke bruken av leppefisk.

Brukt på åtte anlegg i vår

– Under luseoppblomstringen i fjor høst ble to velkjente legemidler som påvirker lakselusens skallskifte hentet frem igjen som et alternativ til de mer effektive midlene der veterinærene så utviking av resistens. Heller ikke disse midlene påvirker mattryggheten, og miljøpåvirkningen er liten. Midlene anbefales ikke brukt i perioden juni-august da store krepsdyr som hummer og krabbe skifter skall, sier Bruarøy.

– Hittil i år har vi bare registrert bruk av skallskiftehemmerne på åtte anlegg, hvorav to i Midt-Norge og seks på Vestlandet. Vi regner likevel med fortsatt bruk av også disse midlene utover året, siden det i bekjempelsen av lus er klokt å rotere på bruken av ulike legemidler, sier Bruarøy. De aktuelle midlene må foreskrives av veterinær før bruk.

Omtalen i media baserer seg på søknader som er sendt inn til SLV. Det er sendt en lang rekke søknader fordi det er lang leveringstid på enkelte midler, og det er viktig at veterinærene har sikret seg tilgang på riktige preparater når behovet oppstår. Dette er ikke det samme som at bedriftene faktisk bruker eller planlegger å bruker store mengder.

– Omfattende overvåkning gir trygghet

– Mattilsynet gikk senest 15. mars 2010 ut med melding om at bruk av midlene ikke påvirker mattryggheten, og den 23. april at det ikke er farlig å spise villfisk som beiter i nærheten av anlegg som benytter disse midlene. Norsk oppdrettslaks er under streng overvåkning av myndighetene og hvert år testes flere tusen fisk. Det er aldri påvist rester av ulovlige legemidler eller lovlig brukte legemidler over fastsatte grenseverdier i norsk oppdrettslaks, fremholdes det fra FHL.