Skal kåre Årets beste klippfisk

Illustrasjonsfoto: Hel klippfisk. Foto: Alf Börjesson / Norwegian Seafood Council

Arrangementet «Årets Beste Klippfisk 2010» finner sted i Kristiansund i dagene 1. og 2. juni 2010.

Hvert andre år siden 2000 har Norges Råfisklag, Kristiansund kommune, Eksportutvalget for fisk (EFF) og Nordmøre Fiskebåt arrangert en seriøs og sterkt faglig konkurranse mellom alle landets klippfiskprodusenter, skriver Norges Råfisklag i en pressemelding.

Klippfiskfestivalen

Klippfisk er en unik råvare for velsmakende retter av fisk. Kvaliteten er så avgjørende for prisen, at forbrukere i alle klippfiskspisende markeder er villige å betale mange ganger så mye for toppkvalitet som for laveste kvalitet.

Alle klippfiskprodusentene i landet er invitert å delta i konkurransen, og en meget kvalifisert fagjury vil vurdere kvaliteten etter etablerte kriterier. Så langt har i underkant av 20 produsenter bekreftet sin deltakelse, heter det i pressemeldingen.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg- Hansen vil forestå den høytidige åpningen av arrangementet, og vil også senere på dagen utrope vinneren.

Kristiansund blir benevnt som Norges festligste havneby. Klippfiskfestivalen med kåringen av byens beste bacalao og mange andre ulike aktiviteter og underholdningsinnslag blir arrangert i tidsrommet 1.- 6.juni.

Rammen rundt kåringen av ”Årets Beste Klippfisk 2010” er altså den aller beste og byen vil være pyntet til fest for seriøse klippfiskprodusenter, glade ”bacalao-elskere”, fiskeentusiaster og lange, lyse junidager med spennende klippfiskretter i alle restauranter og kaféer.

Snakker noen om klippfisk, så tenker de på Kristiansund, av mange gode grunner, heter det i pressemeldingen.

Jury og prisutdeling

Juryen består i år av Wenche Andersen (fra TV2), kokk Harald Osa, Ingebjørg Moe fra Eksportutvalget for fisk, Jorulf Straume fra FHL og Kjell Jensen fra Mattilsynet. Jahn Otto Johansen er arrangementets høye beskytter og vil være konferansier under bedømmingen som vil foregå på Rådhusplassen i Kristiansund.

Tidligere prisvinnere er Jacob & Johan Dybvik AS (2000), Nils Sperre AS (2002), Jangaard Export A/S avd. Nordmøre Fiskeindustri (2004), Jacob & Johan Dybvik AS (2006) og Lorentz A. Lossius AS 2008.

Når konkurransen er avsluttet vil produsenter, fagfolk av ulikt slag og representanter for næringen og deltakende firma samle seg på Lossius- gården for utdeling av gullmedaljen og diplom som vil dokumentere hvem som kan titulere seg som produsent av Årets Beste Klippfisk.

Midtnorsk Fiskerikonferanse

Parallelt med at juryen arbeider med bedømmingen og kåringen, vil det bli arrangert Midt Norsk Fiskerikonferanse. Aktuelle fagspørsmål vil bli satt inn i et spennende program med flere kjente foredragsholdere. Konferansens første dag er i stor grad viet tema relatert til klippfisk.