Nofima får sjømatprofessor

Det prestisjefylte Universitetet i Wageningen i Nederland har utnevnt Nofima-forskeren Joop Luten til professor i sjømat.

Professor Joop Luten. Foto: Frank Gregersen / NofimaProfessor Joop Luten. Foto: Frank Gregersen / NofimaLuten vil lede universitetets forskning på sammenhengen mellom hva fisken spiser og hvor sunt og attraktivt sluttproduktet blir for forbrukerne, skriver Nofima i en pressemelding.

- Dette er en skikkelig fjær i hatten for Nofima og norsk forskning. Universitetet i Wageningen er svært anerkjent og er rangert høyt blant europeiske universiteter. Vi tror at denne utnevnelsen vil få stor betydning for Nofimas sjømatforskning og for våre muligheter til å øke vår deltakelse i den internasjonale forskningen ytterligere, sier Øyvind Fylling-Jensen, konsernsjef i Nofima.

Universitetet i Wageningen sier i sin pressemelding at professor Luten vil fokusere på forholdet mellom produksjon av fisk, primært innenfor akvakultur, og markedets krav til ferskhet, næringsinnhold og kvalitet. Dette skal skje gjennom innovativ markeds- og forbrukerforskning.

Luten skal kombinere sin stilling ved Universitetet i Wageningen med forskerstillingen i Nofima i Tromsø.

Fra Nederland

Joop Luten kommer opprinnelig fra Nederland, hvor han tok en doktorgrad ved Universitetet i Utrecht i 1977.

Han har vært forsker ved tidligere Fiskeriforskning, nå Nofima, siden 2003, og har ledet flere internasjonale prosjekt og publisert en rekke artikler i høyt ansette tidsskrifter.

Hans vitenskapelige interesser har spesielt vært fokusert på teknologi og ernæring, viktigheten av sjømat til forbrukerne samt fokus på hele verdikjeden – både innen tradisjonelle fiskerier og akvakultur.

Les også: - En viktig leverandør av sunn mat 28.05.2010