Skal undersøke forekomst av kveisallergi

Rester av kveis i fiskemat, kan gi allergisk aksjon.

Veterinærinstituttet skal i et nytt prosjekt undersøke parasittmengde i fisk og forekomst av kveisallergi i befolkningen, skriver Veterinærinstituttet i den første utgaven av magasinet «ARGUS».

Les også: Nytt magasin fra Veterinærinstituttet 15.06.2010

Kveisallergi

Kveis i bukhinne hos breiflabb. Foto: Trygve Poppe / VeterinærinstituttetKveis i bukhinne hos breiflabb. Foto: Trygve Poppe / VeterinærinstituttetKveis er en parasitt som er svært vanlig å finne i vill saltvannsfisk. Dersom noen spiser fisk som ikke har vært tilberedt skikkelig (varme/kulde/ salting/marinering), kan levende kveis fra fisken utløse akutt sykdom med magesmerter, diaré og oppkast.

Mindre kjent er at levende kveis også kan gjøre personer allergiske overfor kveis. Da vil spor av død kveis i prosessert fiskemat, kunne være nok til å utløse en alvorlig allergisk reaksjon. Allergi mot kveis er relativt vanlig i Japan og bestemte regioner i Spania og mange allergikere i Spania våger ikke lenger å spise fisk. Utbredelsen av allergi mot kveis er foreløpig lite undersøkt i resten av Europa, inkludert Norge.

Skal utvikle metoder for produktkontroll

Et nystartet prosjekt ved Veterinærinstituttet, vil med midler fra Norges forskningsråd, utvikle metoder til bruk i produktkontroll av industrielt bearbeidede produkter fra fisk som torsk, makrell, brisling og sild. Effekter av ulike tilberedelsesmåter på allergene proteiner skal også studeres.

Diagnostisering og undersøkelse av personer med allergi mot fisk, midd, skalldyr og kveis, vil gi økt kunnskap om allergiske kryssreaksjoner. Undersøkelse av serum fra regionale blodbanker kan vise om vi har tilsvarende regionale forskjeller som i Spania.

Norsk oppdrettsfisk (laks, torsk) som gis varmebehandlet tørrfôr, antas å være fri for kveis. Prosjektet vil gi en dokumentasjon på dette, noe som vil kunne øke markedets tillit til norsk oppdrettsfisk.

Prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom forskere innen parasittologi, molekylærbiologi, kjemi/biokjemi og allergologi ved Veterinærinstituttet, NIFES, Haukeland og Universitetet i Oslo, samt deres internasjonale nettverk. Nasjonalt Folkehelseinstitutt og Mattilsynet er også representert i styringen av prosjektet.

Les også: EFSA har vurdert parasitter i fisk 15.04.2010