Oppretter senter for biofilmforskning

Veterinærinstituttet, Universitetet i Oslo og Nofima mat har sammen opprettet Norsk senter for biofilmforskning.

Bedre kunnskapsspredning og profilering Institusjonene har i flere år samarbeidet om forskning på biofilm, men nå samler forskerne seg i et felles senter, for i enda større grad kunne dra nytte av hverandres kunnskap og presentere forskningsfeltet på en mer samlet og sammenhengende måte, til nytte for næringsliv og samfunnet forøvrig.

Det skriver Veterinærinstituttet i den første utgaven av magasinet «ARGUS».

Les også: Nytt magasin fra Veterinærinstituttet 15.06.2010

Biofilm – mikroorganismenes forsvarsverk

Bakterier og andre mikroorganismer finnes normalt overalt, men under visse betingelser kan disse feste seg til overflater og danne kolonier. Disse koloniene pakker seg inn i et slimlag og danner et belegg kalt biofilm.

Biofilm fungerer som en beskyttelsesmekanisme mot ytre stress og gjør organismene mer motstandsdyktige mot bl.a. desinfeksjonsmidler, antibiotika og dårlige levekår. Biofilm er et problem for bl.a. næringsmiddel- og fôrproduksjonen og i vannrør. Her kan koloniene av mikroorganismene forurense og gi matforgiftning. Biofilm kan også dannes direkte på mat og fôr. Derfor er det av stor betydning å hindre biofilmdannelse.

De tre institusjonene skal bidra med informasjon som gjenspeiler fagfeltet de jobber med. Veterinærinstituttet har gjennom flere år forsket på biofilm med salmonella, E. coli, mykobakterier og sopp relatert til fôr- og næringsmiddelindustri. Senteret skal ha en felles nettside og en egen biofilmblogg, forteller Lene Vestby, en av initiativtakerne til senteret.

Nettsiden vil få adressen biofilmforskning.no

Les også: Farlige bakterier får hjelp til å overleve 24.11.2009