Høring om ernæringspåstander

Mattilsynet sender nye ernæringspåstander om omega-3 og umettet fett på høring.

Utkast til forskrift om endring av forskrift av 17. februar 2010 nr. 187 om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, sendes nå ut til høring. Sistnevnte forskrift gjennomfører forordning (EF) nr. 1924/2006 om ernærings- og helsepåstander (påstandsforordningen) i norsk regelverk.

Fem nye ernæringspåstander

Da påstandsforordningen ble vedtatt, inneholdt denne et vedlegg med tillatte ernæringspåstander.

Forordning (EU) nr. 116/2010 endrer påstandsforordningens vedlegg, ved å innføre fem nye ernæringspåstander om omega-3 og umettet fett. Dette gjelder følgende påstander:

Kilde til omega-3 fettsyrer
En påstand om at et næringsmiddel er kilde til omega-3 fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 0,3 g alpha-linolenic acid per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg av eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid tilsammen per 100 g and per 100 kcal.

Høyt innhold av omega-3 fettsyrer
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt innhold av omega-3 fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 0,6 g alpha-linolenic acid per 100 g and per 100 kcal, eller minst 80 mg av eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid tilsammen per 100 g and per 100 kcal.

Høyt innhold av enumettet fett
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 45 prosent av fettsyrene i produktet kommer fra enumettet fett, under den forutsetning at andelen enumettet fett gir mer enn 20 prosent av energien i produktet.

Høyt innhold av flerumettet fett
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 45 prosent av fettsyrene i produktet kommer fra flerumettet fett, under den forutsetning at andelen flerumettet fett gir mer enn 20 prosent av energien i produktet.

Høyt innhold av umettet fett
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 70 prosent av fettsyrene i produktet kommer fra umettet fett, under den forutsetning at andelen umettet fett gir mer enn 20 prosent av energien i produktet.

Disse fem ernæringspåstandene kan benyttes dersom de nærmere angitte bruksbetingelsene er oppfylt, og de øvrige bestemmelsene i påstandsforordningen er oppfylt.

Krever ikke særnorske betingelser

Av høringsnotetet fremgår det hvilke vurderinger som ligger til grunn for at man fra norsk side, har valgt å ikke be om særnorske betingelser for bruk av ernæringspåstander om omega-3 og umettet fett.

Høringsfristen er satt til 1. desember 2010.

Les også: Strengere for ernærings- og helsepåstander 16.03.2010