Bedre hjertehelse med fet fisk

Makrell. Foto: Jean Gaumy / Norwegian Seafood Council

I et forsøk i Kina, ble en kjent risikofaktor vesentlig redusert kvinner med risiko for hjerte- karsykdom som spiste fet fisk.

Et spiseforsøk i Kina har funnet at kvinner med risiko for hjerte-karsykdom, fikk over 20 prosent reduksjon av en kjent risikofaktor relatert til utvikling av hjerte-og karsykdommer dersom de spiste fet fisk.

Resultatene fra dette Norsk-Kinesiske samarbeidet ble lagt frem under onsdagens seminar om sjømat og helse på den norske EXPO-paviljongen i Shanghai, melder Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

Livsstilsykdommer som hjerte-kar sykdommer, mentale lidelser og diabetes er et økende problem for verdenssamfunnet, og både Kina og Norge ser en økning av denne type tilstander i befolkningen. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan riktig ernæring og et sunt kosthold være tiltak for å forebygge denne typen sykdom.

Tidligere forskning har vist positive helseeffekter

Flere tidligere studier har vist at det er en link mellom sjømatinntak og positive helseeffekter blant annet på hjertehelse. De fleste av disse studiene har sett på omega-3 tilskudd, og ikke selve sjømaten.

Det er likevel noen få spiseforsøk som har undersøkt effekter av sjømat på hjertehelse hos menn, men nesten ingen spiseforsøk av denne typen som er gjort på kvinner.

Redusert risiko med fet fisk som laks

Resultatene av spiseforsøket viste litt over 20 prosent reduksjon av fettstoffet triacylglyserol (TAG) i blodet hos alle gruppene som spiste fet fisk, altså hos de som fikk sild, oppdrettslaks og den Kinesiske fete fisken pompano.

En så stor nedgang i TAG innebærer en betydelig redusert risiko for å utvikle hjerte-og karsykdommer, fremholder NIFES.

Spiseforsøk hos kinesiske kvinner

Kvinner i alderen 45-65, som viste svake symptomer på hjerte-kar sykdommer, deltok i studien. Deltakerne ble delt i 4 grupper; en som spiste 400 gram sild pr uke, en som spiste 400 gram oppdrettslaks pr uke, en som spiste 400 gram av en kinesisk fet fisk (pompano) pr uke og en gruppe som spiste 400 gram ulike kjøttprodukter og litt ferskvannsfisk per uke.

Det var 32 -33 deltakere i hver gruppe, og maten i forsøket ble gitt i 80 grams porsjoner til lunsj 5 dager i uken i 8 uker.

Samme som hos menn

Dette er et av de første spiseforsøkene som har undersøkt effekten av å spise sjømat på kvinners hjertehelse. Resultatene i denne kvinnestudien er i overensstemmelse med en spisestudie utført på Kinesiske middelaldrende menn i 2008. Deltakerne i denne studien fikk 100 gram oppdrettslaks til lunsj 5 ganger i uken, som også resulterte i en 20 prosent reduksjon i TAG.

Sjømat og helse

Sjømat i kostholdet bidrar til en god ernæringsstatus og kan derfor potensielt forebygge ulike livsstilssykdommer. Denne studien, sammen med spisestudien på middelaldrende kinesiske menn, viser at det er mulig å gjennomføre spiseforsøk som dokumenterer en reduksjon i risiko for å utvikle hjerte-karsykdommer hos både kvinner og menn.

En studie i et større omfang, som inkluderer begge kjønn, er likevel nødvendig for at nasjonale og internasjonale ekspertpaneler kan bruke resultatene i kostholdsrådgivning.

Norsk-kinesisk samarbeid

Spisestudien på kinesiske kvinner er et forskningssamarbeid mellom det Kinesiske instituttet for ernæring og mattrygghet i Kina og NIFES. Studien er hovedsakelig finansiert av NIFES og Fiskeri- og kystdepartementet, samt et mindre bidrag fra Norges sildesalgsslagslag. Eksportutvalget for fisk har stått for den tekniske gjennomføringen i Kina.