Vurderer strengere krav til marine oljer

Mattilsynet vil vurdere behovet for strengere regelverk for å trygge folkehelsen og forbrukerne, etter at VKM har uttrykt bekymring knyttet til jevnlig inntak av harsk fiskeolje.

Inntak av omega-3 fettsyrer er vist å kunne gi positive helseeffekter. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) er likevel noe bekymret for at det også kan oppstå negative helseeffekter ved langtidsinntak av harske marine oljer.

Det kommer frem i en risikovurdering VKM har gjort av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter i fiskeolje på oppdrag fra Mattilsynet.

I juni publiserte VKM en vurdering av negative og positive helseeffekter av omega-3 fettsyrer i kosttilskudd og berikede matvarer. Konklusjonen var at inntak av omega-3 fettsyrer kan gi positive helseeffekter, og at det ikke er noen risiko for negative helseeffekter som følge av et slikt inntak.

Les også: Risikovurdering av harsk fiskeolje 21.10.2011

Er harskningsstoffer skadelige for mennesker?

Nå har VKM sett på en annen side ved disse produktene. Produksjonen av marine oljer er en trinnvis prosess hvor man starter med hel fisk eller avskjær fra fisk, og ender opp med ferdig olje klar for konsum. Gjennom produksjonsprosessen dannes og fjernes mange ulike stoffer.

– VKM har nå på oppdrag av Mattilsynet sett på mulige rester av slike nedbrytningsstoffer og harskningsstoffer i ferdig produkt, i hvilket produksjonstrinn de eventuelt oppstår, og om de i tilfellet utgjør noen helsefare for forbrukerne, forteller rådgiver i Mattilsynet, Line Ruden i en pressemelding.

Det finnes svært få publiserte vitenskapelige studier som sier noe om hvor mye harskningsstoffer som finnes i omega-3 kosttilskudd med fiskeolje eller om hvilke effekter harskningsstoffer har på menneskers helse.

Basert på den meget begrensede vitenskapelige informasjonen som er tilgjengelig, konkluderer VKM med at det er noe bekymring knyttet til jevnlig inntak av omega-3 kosttilskudd som inneholder harsk fiskeolje.

Les også: Vurderer helsefare ved harske oljer 24.09.2010

Mattilsynet vil vurdere om regelverket bør endres

Mattilsynet vil gjennomgå risikovurderingen nøye, med tanke på om det er forhold som tilsier at regelverket bør endres.

– Vurderingen har avdekket behov for mer data. Det er interessant for forvaltningen dersom det gjennomføres forskningsprosjekter som kan bidra til å tette disse kunnskapshullene, sier Ruden.

Mattilsynet vil følge med på utviklingen, og kontinuerlig vurdere behovet for strengere regelverk for å trygge folkehelsen og forbrukerne.

– Mattilsynet deltar dessuten aktivt i internasjonalt arbeid som tar sikte på å etablere en standard for marine oljer. Vi vil ta med oss konklusjonene fra denne vurderingen inn i det arbeidet, avslutter Ruden.