Uavklart om helsesertifikat for fisk til Kina

Arkivbilde av verdens største sushimosaikk på EXPO 2010 i Shanghai. Foto: Ola Reibo / Norwegian Seafood Council

Mattilsynet forhandler fortsatt om nytt helsesertifikat for sjømateksport til Kina.

Flere norske sjømateksportører opplever at varer blir stoppet ved grensen til Kina. Årsaken er at dagens helsesertifikat ikke godkjennes ved enkelte grensekontrollstasjoner. Mattilsynet har i hele høst forhandlet med kinesiske myndigheter om å få på plass et helsesertifikat som kan brukes etter 1. januar 2013.

Krav om nytt helsesertifikat

I høst innførte Kina nytt regelverk høsten for import av fisk og fiskevarer inn til Kina fra utenlandske produsenter. Det innebærer også krav om nytt helsesertifikat fra alle tredjestater, melder Mattilsynet.

– Det nye helsesertifikat er det eneste som vil være gyldig eksportdokument fra og med 1. januar 2013. Alle varer som skal inn til Kina etter nyttår må følges av det nye helsesertifikatet, forteller Elin Bjørke Rasmussen, rådgiver i Mattilsynet.

– Gir forhandlingene høy prioritet

Mattilsynets forslag har foreløpig ikke blitt godtatt og tilsynet fortsetter forhandlingene.

– Våre forslag har ikke blitt godtatt ennå. Vi har foreslått en overgangsperiode inntil det nye sertifikatet er på plass, men har ikke fått aksept for det. Vi fortsetter derfor forhandlingene og gir det høyeste prioritet, forteller Rasmussen.

– Eksportører må vurdere risiko

Noen kinesiske grensekontrollstasjoner har etter at det nye regelverket ble innført i høst, ikke godtatt dagens helsesertifikat.

– Inntil ny attest er godkjent av kinesiske myndigheter, må alle sjømateksportører selv vurdere om de vil ta risikoen siden varene kan stanses ved grensen, avslutter Rasmussen.