Lakserømming i Lillesand

Nærmere ett tusen laks har rømt fra et oppdrettsanlegg i Gamle Hellesund i Lillesand.

Artikkelen er oppdatert med melding fra fylkesmennene.

En rift i en av mærene førte til at laksen stakk av og ut i sjøen. Oppdrettslaksen rømte fra anlegget for ti dager siden, melder NRK Sørlandet i dag.

Nå ber myndighetene om at folk fisker laks med garn for å ta mest mulig av den rømte fisken.

Fiskeforvalter Dag Matzow er bekymret og ber nå folk om hjelp. Han frykter at oppdrettslaksen kan etablere seg i elvene på Sørlandet.

Det var for halvannen uke siden at lakseoppdretter Karl Olaf Jørgensen fattet mistanke, etter at et hull ble oppdaget i en not på oppdrettsanlegget i Høvåg i Lillesand. Hullet har oppstått under vedlikeholdsarbeid, skriver Agderposten.

Jørgensen sier til avisa at villaksen er på vei opp i elva nå, så det er liten sjanse for kontakt mellom rømt laks og villaks.

– Men laksen min har dårlige manerer, og kan i teorien konkurrere om damenes gunst blant de ville hannene, sier Jørgensen.

Oppfordrer til fiske

Fylkesmennene i Aust-Agder og Vest-Agder har i løpet av dagen sendt ut følgende melding:

Oppdrettslaks på rømmen i Lillesand og Kristiansand

Yrkes- og fritidsfiskere i Lillesand og Kristiansand oppfordres til å være med på å fiske opp laksen.

Fra et oppdrettsanlegg i Gamle Hellesund har det i løpet av de siste par ukene rømt ca 1000 oppdrettslaks. Fylkesmennene i Aust-Agder og i Vest-Agder oppfordrer yrkes- og fritidsfiskere i Lillesand og Kristiansand kommuner til å være med og fiske opp den rømte laksen.

1000 laks på rømmen

Fra et oppdrettsanlegg i Gamle Hellesund har det i løpet av de siste par ukene rømt ca 1000 oppdrettslaks. Flere er fanget i nærområdet omkring anlegget og vestover til Randesund.

Den rømte laksen har vekt ca 3 kg med et karakteristisk, rundt utseende som kan minne om en stor, velfødd sjøørret.

Fylkesmennene uttrykker bekymring over at det har rømt fisk i dette området. Det pågår et omfattende arbeid for å gjenoppbygge stammer av villaks i Sørlandselvene, og økt innvandring og mulig innblanding av oppdrettslaks er til stor skade.

Oppfordrer til å fiske

Fylkesmennene i Aust-Agder og i Vest-Agder er opptatt av å begrense skaden av rømminga og oppfordrer med dette yrkes- og fritidsfiskere i Lillesand og Kristiansand kommuner til å være med og fiske opp den rømte laksen.

Det blir ikke organisert noen ekstraordinær oppfisking utover en oppfordring om å fiske innenfor gjeldende regler. Vi minner om minsteavstanden til lakse- og sjøørretvassdrag på 100 meter, og at det ikke er tillatt å fiske nærmere enn 100 meter fra oppdrettsanlegg. For å fiske på oppdrettsfisken bør maskevidden på garna være minimum 52 mm (12 omfar).

For å verne mest mulig om sjøauren lempes det ikke på minsteavstanden til lakse- og sjøørretvassdrag som er på 100 meter. Av samme grunn lempes det heller ikke på regelverket inne i fredningssonene utenfor vassdrag, de nærmeste er i Topdalsfjorden og ved Moelva/Tingsaker.

Det er ordinært ikke forbud mot å fiske med flytegarn etter saltvannsfisk i perioden 1. oktober – 28. februar. I følge lakse- og innlandsfiskeloven er det ikke tillatt å fiske laks og sjøaure med garn. Fram til 15. desember i år vil det likevel bli akseptert at det fiskes med tanke på å få tak i oppdrettslaksen.

Meld inn fangstene

Det er ønskelig at fangster fra denne rømmingen blir meldt til fylkesmannen. Oppgi antall fisk, og tid og sted for fangsten.