Veterinærinstituttet frem mot 2015

Klimaendringer, vekst i fiskeoppdrett, økt globalisering, press på produksjonseffektivitet og bevisste forbrukere som forventer trygg mat.

Dette er utviklingstrekk som Veterinærinstituttet tar høyde for i strategiplanen frem mot 2015, melder Veterinærinstituttet.

For å møte utfordringene vil Veterinærinstituttet satse på økt forskning og på å bedre beredskapen ved å styrke helseovervåkningen og sykdomsdiagnostikken.

– Endringene gjør at samfunnets behov for Veterinærinstituttets kompetanse vil øke i tiden fremover, mener administrerende direktør ved instituttet, Harald Gjein.

– Å være forutseende og vidsynt har derfor vært viktige rettesnorer for strategiplan frem mot 2015.

Klimaendringer

Klimaendringene fører til økt sjanse for etablering av smittestoffer og vektorer som er tilpasset høyere temperaturer. Vi ser at sykdommen blåtunge som tidligere var fraværende i Nord-Europa, nå blir diagnostisert i Norge. Et annet eksempel er flåtten som sprer seg til områder der den tidligere ikke har vært.

Økt internasjonalisering fører til at Norge utsettes for økt smittepress. Dette skyldes blant annet økt trafikk over landegrensene, både av personer og dyr. Handelen med animalske produkter vokser også stadig.

Fiskehelse

– For å beholde vår gode standard innen dyre- og fiskehelse og mattrygghet, er det viktig at overvåkingsprogrammer og diagnostikk av nye sykdommer og zoonoser prioriteres, forteller Gjein.

– En annen viktig utfordring er endrede drifts- og produksjonsformer, legger han til.

Både innenfor fiskeoppdrett og husdyrproduksjon er det en stadig utvikling mot større enheter og høyere produksjonspress. Dette byr på utfordringer i forhold til å ivareta dyrenes helse og velferd.

Gjein poengterer også viktigheten av å styrke kompetansen innen fiskehelse: Med fortsatt vekst innen fiskeoppdrett, med nye arter, nye sykdommer, ny teknologi og økt produksjonsvolum, øker også behovet for å styrke kompetansen innen disse områdene.

Mattrygghet og dyrevelferd

Forbrukernes bevissthet rundt mattrygghet gir også økt krav om at maten skal være trygg. I tillegg er samfunnet i økende grad opptatt av dyrs egenverdi. Dette skaper behov for ny kunnskap innen dyrevelferd, mener han.

– En viktig utfordring parallelt med de faglige utfordringene blir forberedelsene til at Veterinærinstituttet skal flytte til Ås i 2018, understreker han.

– Veterinærinstituttet skal gjennom sin strategi møte disse utfordringene innen beredskap og forskning. Det gir store muligheter for en aktiv utvikling av Veterinærinstituttet de kommende år, legger han til.