Grove insinuasjoner fra miljøvernforbundet

Norges Miljøvernforbund antyder at en oppdretter i Lillesand, med vinnings hensikt, kan ha sluppet ut 1.000 laks.

Fisk.no omtalte for to dager siden, at nærmere ett tusen laks har rømt fra et oppdrettsanlegg i Gamle Hellesund i Lillesand. En rift i en av mærene førte til at laksen stakk av og ut i sjøen.

Les mer: Lakserømming i Lillesand 14.10.2009

– Lett å fingere rømming

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund, sier seg tvilende til at laksen faktisk rømte, og anmelder nå oppdretteren til politiet.

– Hvis det er sykdom i en av laksemerdene, vil oppdretteren ha økonomisk gevinst av at laksen forsvinner. Da er det lett å fingere en rømning, sier Oddekalv til Agderposten.

Oddekalv vil nå få politiet til å finne ut om dette har skjedd i Høvåg i Lillesand, og går derfor til anmeldelse av saken.

– På halvannen måned har det vært ni rømninger fra norske oppdrettsanlegg, og det må nesten være rekord. Vi mistenker at dette er iscenesatte rømninger. Derfor anmelder vi forholdene konsekvent, sier Oddekalv til avisa.

Han er dessuten i tvil om antallet rømt fisk, skriver avisa.

Med andre ord, samtidig som Oddekalv betviler at laks har rømt, så kan han ikke dy seg fra også å betvile at antallet er feil, noe som lett kan oppfattes som selvmotsigende.

Noen vil kanskje stille seg undrende til at Oddekalv, som ellers gjerne snakker om risiko for rømming av laks, betviler rømminger når oppdretterne faktisk rapporterer om dette, men Oddekalv oppnår trolig det han er ute etter, nemlig oppmerksomhet.

– Sier noe om kunnskapsnivået

Oppdretter Karl Olaf Jørgensen mener at Kurt Oddekalv vet for lite om hva som har skjedd til å kunne mene noe om forholdet.

– Det har ikke vært sykdom i oppdrettsanlegg på Sørlandet på 20 år, så den mistanken sier noe om kunnskapsnivået til Oddekalv, sier Jørgensen i en kommentar til Oddekalvs mistanke om at han skal ha kvittet seg med laks.

Laksealliansen tvilende til antallet

– Det er aldri snakk om 1.000 laks, mener Rune Jensen i Laksealliansen ifølge avisa. Jensen tror oppdrettere alltid rapporterer inn det antallet, til det er bevist at mengden rømt fisk er større.

Oppdretter Karl Olaf Jørgensen lurer på hav som gjør Rune Jensen mer kompetent enn ham til å anslå antallet rømt laks.

– Tallet 1.000 er en kvalifisert gjetting, og så får vi fasiten først når vi tar ut laksen som er igjen i merden og gjør opp sluttregnskapet, sier Jørgensen.