Tommelen ned for Marine Harvest

Åfjord: Fylkesmannen i Sør-Trøndelag prioriterer villaks og sjøørret fremfor oppdrett, og frarår etablering av en oppdrettslokalitet ved utløpet av den nasjonale laksefjorden.

– Fylkesmannen prioriterer villaksen og sjøørreten i Åfjorden, og frarår derfor etableringen av ny oppdrettslokalitet ved utløpet av den nasjonale laksefjorden, heter det i en melding fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Marine Harvest Norway AS har søkt om etablering av et oppdrettsanlegg for laks, ørret og regnbueørret ved øya Rognen i Bjugn kommune.

Ytre grense for den nasjonale laksefjorden Åfjorden går fra Langhaugen over Snåttra og Rognen lykt til Hestneset.

– Trussel mot laksefisk

Fylkesmannen mener at det ikke er noen tvil om at en etablering av et oppdrettsanlegg i munningen av Åfjorden vil være en økt trussel mot de ville stammene av anadrom laksefisk i fjordsystemet. Faren for rømming av fisk, økt lusepress i området og spredning av sykdommer er trusselfaktorer som er uakseptable i munningen av en nasjonal laksefjord, mener fylkesmannen.

Men det er ikke bare faglige vurderinger som legges til grunn for avgjørelsen, fylkesmannen lar seg også påvirke av lokalt press.

– Det er stor lokal motstand mot etablering av oppdrettsanlegg i dette området, noe som også bør veie tungt, uttaler Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har nå sendt et brev med høringsuttale til Fiskeridirektoratet Region Trøndelag. Brevet oppsummeres som følger:

- Det er ingen tvil om at en etablering av et oppdrettsanlegg i munningen av Åfjorden vil være en økt trussel mot de ville stammene av anadrom laksefisk i fjordsystemet, både med hensyn til mulig rømming av fisk, økt lusepress i området og muligheter for spredning av sykdom. Det er også stor motstand i lokalmiljøet mot denne etableringen, skriver fylkesmannen innledningsvis i sin konklusjon. Fylkesmannen kan derfor ikke akseptere at det etableres noe anlegg for oppdrett av laks, ørret eller regnbueørret ved Rognen i Bjugn kommune og frarår søknaden.

I tråd med vanlig forvaltningspraksis, har Fylkesmannen likevel gitt utslippstillatelse til anlegget.

Fiskeridirektoratet avgjør

Det er Fiskeridirektoratet region Trøndelag som avgjør om bedriften får tillatelse etter akvakulturloven til etableringen, eller om de vil følge Fylkesmannens fraråding og avslå søknaden.