Vil ha mer avl i fiskeoppdrett

Mindre enn 10 prosent av all fiskeoppdrett i verden er basert på fisk som er forbedret gjennom avlsarbeid, det ønsker forskere ved Nofima å gjøre noe med.

De har nå laget en ny lærebok om avl, melder Nofima. Boken har fått tittelen Selective Breeding in Aquaculture: an Introduction.

– Oppdrettsnæringen har mye å lære av landbruket, hvor nesten alle frø og husdyr er forbedret gjennom avlsarbeid. For den grunnleggende teorien som ligger bak er den samme, sier spesialrådgiver Trygve Gjedrem som har skrevet boken sammen med forsker Matthew Baranski.

I 2003 var under 5 prosent av verdens fiskeoppdrett basert på fisk forbedret gjennom avlsarbeid. I dag har tallet gått opp noe, men er fortsatt under ti prosent. Over 80 prosent av verdens totale fiskeoppdrett foregår i Asia.

Gjedrem var sentral i arbeidet med å utvikle avlsprogrammet for atlanterhavslaks. Arbeidet startet på 1970-tallet i regi av Akvaforsk, som nå er en del av Nofima Marin.

– Takket være avlsarbeid har det vært mulig å halvere tiden det tar før laksen er klar til slakting. Det betyr dramatiske kutt i kostnadene. Vi har også fått til vesentlig bedre utnytting av fôr. Avlsarbeid har vært den viktigste enkeltfaktoren for å øke produktiviteten på laks, sier Gjedrem.

Målet med boken er å presentere avlsarbeid på en forståelig måte og få frem det store potensialet. Målgruppen er både studenter og personer som arbeider innen oppdrett.

– Det blir stadig flere munner å mette i verden. Ved avlsarbeid kan man utnytte ressursene vesentlig bedre. Det betyr mindre bruk av blant annet areal, vann og fôr per kilo mat man lager. Det er misbruk av ressursene å ikke være mer aktiv på dette feltet, avslutter Gjedrem.

Å drive systematisk avlsarbeid vil si å gjøre et strengt utvalg av fisker som skal bli foreldre, slik at neste generasjon blir bedre for økonomisk viktige egenskaper.