Mattilsynet avslår anke på vedtak om at fisk i et anlegg i Berg kommune på Senja skal destrueres.
Mattilsynet har den 20.10.2009 avslått anke fra tre oppdrettsselskaper, som er pålagt å destruere fisk i anlegg på lokaliteten Ytre Jøvik i Berg kommune på Senja. Det er utbrudd av Pancreas disease (PD) i anlegget, og Mattilsynet fastholder at fisken må destrueres og anlegget brakklegges i seks måneder, melder Mattilsynet.
Det ble 27. august slått fast at et samdriftsanlegg for oppdrettsfisk på Senja i Troms har utbrudd av den alvorlige fiskesykdommen Pancreas disease (PD), eller pankreassykdom.
Les også: Pancreas disease stadfestet på Senja 01.09.2009
Bak samdriften står tre selskaper: Wilsgård Fiskeoppdrett AS, Nor Seafood AS og Nord-Senja Fiskeoppdrett AS.
Oppdretterne håpet først at det skulle være tilstrekkelig å destruere fisk fra de enhetene hvor det ble påvist sykdom, men det ville ikke Mattilsynet godta. Mattilsynet krevde at all fisk som står på lokaliteten skal destrueres.
Les også: Destruerer fisk for millionverdier 01.09.2009
Les også: Hasteforskrift mot PD i Troms 11.09.2009
29.09.2009 fattet Mattilsynets distriktskontor for Midt-Troms vedtak om at fisken i anlegget må destrueres og at anlegget må brakklegges i 6 måneder. Oppdrettsselskapene har anket saken. Mattilsynets regionkontor for Troms og Finnmark avslo 20.10.09 denne anken.
PD er en alvorlig og svært smittsom fiskesykdom, som de siste årene ført til milliardtap for oppdrettsnæringen. Sykdommen kan ikke behandles med medikamenter, og det finnes per i dag ingen fullgod vaksine. Viktige aktører i næringen jobber sammen med Mattilsynet for å bekjempe sykdommen nord for Hustadvika i Møre og Romsdal (området har fungert en barriere for spredning av sykdommen). Nye påvisninger av PD-virus og PD nord for denne barrieren, er de siste årene bekjempet med destruksjon og raskt utslakting.
– Ikke forsvarlig
– PD er ikke tidligere påvist PD i Midt-Troms og Mattilsynet arbeider for å hindre etablering i nye områder. Dette innebærer umiddelbar fjerning av fisken. Dersom fisken skulle fått stå i anlegget til den når slaktemoden vekt, vil den måtte stå i sjøen i over ett år frem i tid. Med tanke på den kunnskapen man har om sykdommen PD og dens evne til etablering og smittespredning, ansees dette ikke forsvarlig ihht. Mattilsynets strategi for begrensning av utbredelsen av PD. Veterinærinstituttet støtter også denne strategien, uttaler Mattilsynet.
Mattilsynet påpeker også hensynet til fiskevelferden: Syk fisk skal fortløpende tas ut og avlives.
– Vi er klar over at destruksjon påfører selskapene store ulemper, også økonomisk. Vi beklager selvfølgelig dette, men bekjempelsen av PD må gå foran andre hensyn, sier Jan Fredriksen, regiondirektør for Mattilsynet i Troms og Finnmark.