Berg-Hansen vil ha slutt på slurv og slendrian

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen vil ha nullvisjon for rømming av fisk, og ha slutt på slurv og slendrian i oppdrettsnæringen.

– Det må være like viktig for oppdrettsnæringen å ta alle forholdsregler for å forhindre rømming, som det er å ta på seg sikkerhetssele når en skal ut å kjøre bil, sier Berg-Hansen til NTB/NRK.

Nullvisjon

Berg-Hansen vil ha en nullvisjon for rømming, men sier at ingen oppdretter kan garantere for at oppdrettsmerder aldri blir påkjørt av et skip og at dette i sin tur fører til at laks rømmer, melder nyhetsbyrået.

– Alle som driver i oppdrettsnæringen er interessert i å forhindre rømming. Det er oppdretterne selv som taper mest når laks rømmer, sier fiskeriministeren.

Berg-Hansen vurderer det som lite realistisk å flytte havbruksnæringen på land eller over i skjermede områder i sjøen, slik daglig leder Torfinn Evensen i Norske Lakseelver krever. Derimot vil hun gjerne spille på lag med villaksinteressene ved å bygge videre på en oppdrettsnæring som skal forvaltes bærekraftig.

– Det er ikke bare oppdrettsnæringen som truer villaksen. Jeg vil arbeide for å rette opp det totale trusselbildet, selv om oppdrettsnæringen må ta sin del, sier Berg-Hansen til NTB.

Hun sier likevel at rømningstallene fortsatt er for høye, og at både hun selv og en rømningskommisjon som er etablert, vil følge nøye med og gjøre det som gjøres kan for å få rømningstallene enda mer ned. Slurv og slendrian vil ikke bli akseptert.

Nye konsesjoner?

Berg-Hansen sier til NTB at hun foreløpig ikke vet om det vil bli tildelt nye konsesjoner for oppdrett av laks og ørret neste år.

– Men konsesjonene som gis, må uansett være miljømessig bærekraftig og drives i tråd med miljøet rundt, sier Berg-Hansen.