Mattilsynet bekymret over lakselussituasjonen

Lakselussituasjonen er i ferd med å forverre seg, viser tall fra Havbruksdata og andre tilbakemeldinger Mattilsynet har hentet inn.

Antall lus i merdene øker og forekomsten av resistens for de mest vanlige lusemidlene øker. - Dette er bekymringsfullt og Mattilsynet skjerper tilsynspraksisen. Samtidig forventer vi at næringen selv iverksetter tiltak for å snu utviklingen, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, i en pressemelding.

Formålet i luseforskriften som trådte i kraft 18. august er å redusere forekomsten av lus, slik at skadevirkningene på fisk i akvakulturanlegg og i frittlevende bestander minimaliseres, samt at resistensutvikling hos lus bremses. Lusesituasjonen i oppdrettsanleggene er det enkelte akvakulturforetaks ansvar.

– I dag representerer lakselus kanskje den største trusselen mot bærekraftig oppdrett i Norge, både ved den påvirkning den har på oppdrettsfisk og ved den belastningen den utgjør for frittlevende laksefisk. Norge har en særskilt internasjonal plikt til å verne om disse unike, ville lakseartene, sier Fjetland.

Les også: Lusekontroll med alle midler 11.09.2009
Les også: Luseforskrift vedtatt 18.08.2009

Lus over tiltaksgrensen

Hver måned skal oppdrettere rapportere inn lusetall til Mattilsynet. Tall fra september viser at denne måneden var lusenivået tre ganger høyere enn på samme tid i fjor.

– Gjennomsnittstall fra april til og med september viser ca 280 rapporterte tilfeller med lusetall over tiltaksgrensen. Samme tall i fjor var ca 115, forteller Fjetland, og legger til at mange av årets overskridelser var langt over tiltaksgrensen.

Et notat fra Mattilsynet som omhandler lakselussituasjonen i Norge per september 2009, kan lastes ned fra lenke nederst i denne artikkelen.

Mer resistens

Det rapporteres også om økt forekomst av nedsatt følsomhet og resistens mot de lakselusmidlene som har vært brukt de siste ti årene og som fram til nå har vært svært effektive.

Dette har gjort at mange har begynt å ta i bruk lusemidler som ble benyttet tidligere, men som ikke gir tilfredsstillende effekt.

– Da er det ikke overraskende at det også meldes om betydelig økning i lusetall, selv om årsaken til det økte lusenivået selvsagt er sammensatt.

Skjerper tilsynspraksisen

Mattilsynet har utarbeidet retningslinjer for forskriften. I den signaliseres en skjerpet tilsynspraksis.

– I en situasjon der lusetallene ser ut til å stige og hvor forekomsten av resistens hos lus øker, er det viktigere enn noen gang at vi forvalter regelverket tydelig og bruker den verktøykassen den nye luseforskriften gir oss, sier Fjetland.

Slik situasjonen nå avtegner seg, utelukker ikke Fjetland at mer inngripende tiltak, som utslakting av hele anlegg eller samordnet brakklegging, kan bli aktuelt.

– Jeg vil imidlertid presisere at det er Mattilsynets regionkontorer som må vurdere hvilke tiltak som er faglig riktig å gjennomføre i sin region.

Dialog med næring og fagmiljø

Mattilsynet vil diskutere luseproblematikken med næringen i det nyetablerte strategiske forumet, som Mattilsynet har innkalt til møte 25. november.

Mattilsynet vil også søke råd hos Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet for å basere sine beslutninger på et så godt faglig grunnlag som mulig.

– Vi vil fortløpende vurdere om situasjonen tilsier andre virkemidler enn det nåværende regelverk gir oss anledning til. Dersom det viser seg å være riktig med andre tiltak, vil vi vurdere disse sammen med næringen og fagmiljøene, og eventuelt foreslå endringer for departementet, avslutter Fjetland.