Rekordresultat for SalMar

SalMar-konsernet fikk et driftsresultat på NOK 225,1 millioner for tredje kvartal 2009, noe som er konsernets høyeste driftresultat i et kvartal noensinne.

Resultatet er en tredobling av driftsresultatet fra samme kvartal 2008. Fremgangen skyldes god operasjonell
effektivitet, forbedret biologisk utvikling, høye volumer og god laksepris gjennom kvartalet, opplyser selskapet i en børsmelding.

Driftsinntektene for SalMar-konsernet ble NOK 688,3 millioner i tredje kvartal 2009 sammenlignet med NOK 394,6 millioner i tilsvarende kvartal i 2008.

Konsernets driftsresultat før justering av biomasse ble NOK 225,1 millioner i tredje kvartal 2009, mot NOK 74,0 millioner i samme kvartal 2008. For SalMar Midt-Norge ga dette et driftsresultat per kg sløyd vekt på NOK 12,22 og for SalMar Nord-Norge NOK 9,86 i kvartalet.

Resultat før skatt endte på NOK 77,5 millioner i tredje kvartal 2009, en økning på NOK 28,7 millioner fra NOK 48,8 millioner i tredje kvartal 2008.

– Meget godt

– Tredje kvartal ble et meget godt kvartal for SalMar-konsernet. Både SalMar Midt-Norge og SalMar Nord-Norge leverte historisk sterke resultater samtidig som Scottish Sea Farms fortsetter å levere god lønnsomhet, skriver SalMar i børsmeldingen.

– Den biologiske utviklingen i kvartalet har bedret seg sammenlignet med tidligere kvartal, og vi har både produsert og slaktet store volumer samtidig som lakseprisen var relativt høy gjennom kvartalet, opplyser selskapet.

Reforhandlet kontrakter

– I løpet av kvartalet har vi re-forhandlet en betydelig andel av våre kontraktsposisjoner og derigjennom økt oppnådde priser på bearbeidede produkter sammenlignet med tidligere i år.

– Vi ser optimistisk på den videre utviklingen for selskapet og bransjen i de kommende kvartalene, sier konsernsjef Leif Inge Nordhammer.

Det globale tilbudet av laks reduseres på grunn av den kraftige nedgangen i produksjonen i Chile, og det gir grunnlag for at lakseprisen bør kunne stabilisere seg på relativt høyt nivå.

Norskott Havbruk

SalMar eier 50 prosent av Norskott Havbruk AS som driver oppdrettsvirksomhet i Skottland, på Orknøyene og på Shetland. Virksomheten omsatte for NOK 239,7 millioner i tredje kvartal 2009 og fikk et driftsresultat før justering av biomasse på NOK 38,7 millioner, mot NOK 8,6 millioner i tilsvarende kvartal 2008.

SalMars nøkkeltall for resultatmåling under regnskapsstandarden IFRSer EBIT (driftsresultat) før justering av biomasse. Verdijustering av biomasse knytter seg til å verdsette biologiske eiendeler (biomasse) til virkelig verdi i stedet for kostpris. SalMar rapporterer EBIT før justering av biomasse for å kunne vise resultatet av driften i
perioden.

Slaktet 23.400 tonn

SalMar konsern, inkludert 50 prosent av Norskott Havbruk AS, slaktet i tredje kvartal ca. 23 400 tonn sløyd vekt fordelt på 14 800 tonn i Midt-Norge, 5 200 tonn i Nord-Norge og 3 400 tonn i Skottland/Orknøyene/Shetland.

Eksportprisen på fersk hel laks var i kvartalet ca NOK 4 høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor. I 1H 2009 bidro en relativt svak norsk krone mot euro, amerikanske dollar og japanske yen til å holde laksprisen til oppdretter og eksportør oppe, men i løpet av tredje kvartal har en styrkning av den norske kronen satt lakseprisen under
noe press.

SalMar vurderer likevel utsiktene fremover som gode. På grunn av den kraftige reduksjonen i produksjonen i Chile, er tilbudssiden redusert i et globalt perspektiv. SalMar tror derfor det er grunnlag for gode laksepriser også i tiden fremover.