– Håver milliarder opp av sjøen

– Trøndelag er «Gullkysten» i verdens lakseoppdrett.

Trøndelag er «Gullkysten» i verdens lakseoppdrett. Laks for 4,5 milliarder kroner selges årlig til Europa, Asia og USA. «Den heldige vinner av en laksekonsesjon fra den norske stat, har egentlig fått en ferdig utfylt lottokupong med fasiten av de rette tall.» Kommentaren faller mellom økonomidirektør Roar Husby og konsernsjef Leif Inge Nordhammer i SalMar. De smiler og ler, selv om de ikke vant i årets trekning av ordinære laksekonsesjoner. SalMar fikk derimot to økologiske lokaliteter, skriver adressa.no.

Rekordresultat

I dag la SalMar frem regnskapstall for tredje kvartal.

Les også: Rekordresultat for SalMar 30.10.2009

– Oslo Børs får beskjed først. Det er «all time high» nok en gang. Kjempeoverskudd! Oppdretterne vasser i penger, og varslet er som følger fra analytikerne: «Tre til fire år til med kjempeopptur!», skriver nettstedet.

Den enes brød, den annens død. Chiles fatale havari lager en opptur for kystsamfunn som Hitra og Frøya. For første gang siden næringen startet for 40 år siden, vil en i år oppleve en nedgang i produksjon av atlantisk laks på globalt basis. Det er årsaken til prisfesten i Norge.

– Jobb med mening

– Hvis du gjør jobben godt eller er glad i frisk luft og tåler dårlig vær innimellom, er dette et arbeid som har mening. Utviklingen er rivende og gjør det interessant. Det gir en vanvittig god følelse når du når en fôrfaktor ned mot 1,04 i året – eller lavere, sier røkter Robert Skarpnes til avisa.

Hvert eneste utsett av smolt er et sjansespill. Sykdommer og lus er det verste de kan få. Frykten for smitte med PD eller ILA er stor. «Påslag av lus» er fryktelig kjedelig for bransjen. Leppefisk settes ut for å bite lus av fiskeskinnet, skriver nettstedet.

Henter maskiner i Chile

Regiondirektør Knut Utheim i Marine Harvest forteller om planene fremover; hente flere filetmaskiner i Chile, bygge ut på Ulvan og produsere inntil 60 prosent bearbeidede produkter. Fabrikksjefen Kolbjørn Jektvik henter hjem det beste som finnes. Ei filetlinje kom med fly i sommer. Det hastet.