Håper på suksess med kråkeboller

Rogalandsfirma håper på suksess med eksport av kråkeboller.

Sea Urchin Farm driver et oppdrett for kråkeboller, i lånte lokaler på Ryggjabø Videregående skole, på Finnøy i Rogaland. Det var nemlig her kråkebollesatsingen startet tilbake i 2004, og det var skolen som startet opp med dette som et prosjekt.

– Nå er prosjektet ført videre og blitt kommersialisert, forteller rektor ved skolen, Magnus Mathisen, til Bygdebladet.

– Vi snakker om et stort marked. 80.000 tonn i året, og klarer vi å få levert noen tonn av det, blir vi henrykt, sier daglig leder i Sea Urchin Farm, Martin Steiness, til avisa.

Utviklet spesialfôr

Skolen startet med et utviklingsprogram for kråkeboller.

– Vi fikk tidligere finansiert et tre-årig utviklingsprogram for landoppdrett av kråkeboller. Dette startet i 2004 hvor opplegget ble bygget som en produkjsonsbedtift hvor elevene fikk sin opplæring, sier Mathisen.

– Etter tre år ble prosjektet forlenget med ytterligere ett år. I løpet av tiden utviklet vi et spesialfòr for bollene, sier rektoren.

Skolen hadde også samarbeid med Gastronomisk intsitutt i Stavanger.

– Vi testet ut bollene på flere kokker der, men også på restauranter i både Spania og Frankrike, sier Mathisen.

Dermed kan det ligge til rette for et lite eksporteventyr fra tomatøya Finnøy, skriver avisa. Ved bedriften som i dag har overtatt produksjonen, er det to ansatte.

40 gram

Inne i lokalene ligger det kråkeboller i saltvann. Hundrevis av dem er allerede klare, men bare for testing. For det er først om to år de skal være klare for matfatet.

– De du ser her, er to år gamle. Kvaliteten er utmerket når vi åpner dem opp og sjekker innholdet, forteller han.
I et annet lokale er det satt opp flere kolber med yngel. 150.000 bitte små partikler kan skimtes. Alt dette skal bli delikatesse om to år, sier daglig leder Martin Steiness.

Det er først etter to år, fra de veier 40 gram, de kan spises. Vi snakker altså om mange kråkeboller hvis du skal bli mett. Smaken skal være som frisk sjømat, kanskje en noe bitter smak, sies det.

Nå er målet at det går som de ønsker. At Finnøy også skal bli kjent som eksportør av kråkeboller.