Anbefaler områdevis, helhetlig bekjempelse av lakselus

Oppdrettsnæringen bør satse på områdevis og helhetlig bekjempelsesstrategi mot lakselus, i stedet for enkelttiltak.

Enkelttiltak er ikke tilstrekkelig for å få kontroll med lakselusproblemet. I stedet bør det legges opp til en områdevis, helhetlig bekjempelsesstrategi, melder Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Et nytt faktaark forklarer hva dette innebærer, sier forsker ved Veterinærinstituttet, Randi Grøntvedt, som koordinerer innsatsen mot lakselus for FHF.

Det er ikke et realistisk mål å utrydde lakselusen. Såkalt områdevis helhetlig bekjempelsesstrategi (fritt oversatt fra ”area-wide integrated pest management”, IPM) tar i stedet sikte på å bekjempe den totale lusepopulasjonen i et avgrenset geografisk område, uten ensidige kontrolltiltak.

Denne tilnærmingen brukes med hell i landbruket, og ofte overfor skadedyr som beveger seg over store avstander - slik luselarver kan.

Les også: Oppdrettsnæringen styrker kampen mot lakselus 28.10.2009
Les også: Skal koordinere FoU-innsatsen mot lakselus 20.10.2009

Helhetlig og koordinert

Lakselus blir tradisjonelt holdt i sjakk med legemidler, men ingen metode kan alene og i lengden kontrollere lusepopulasjonen effektivt. Lusa vil før eller senere lykkes med å bli motstandsdyktig (resistent) mot det enkelte legemiddel. For å holde igjen resistensutviklingen, er det viktig å ta i bruk alle tilgjengelige tiltak, og kombinere dem på en måte som i sum gir god kontroll.

Med områdevis helhetlig bekjempelsesstrategi, skiftes hovedfokus fra lokalitetsvis legemiddelbruk til områdevis, koordinert bruk av legemiddel, samt forebyggende og andre biologiske tiltak.

Tiltaksrepertoar

Ved legemiddelbruk er det helt nødvendig at alle bruker legemiddelet optimalt under avlusningen, slik at alle lusene blir tatt. På grunn av spredningspotensialet er det nødvendig å koordinere legemiddelbruken, slik at man klarer å hemme den totale lusepopulasjonen i området. For å unngå resistensutvikling, må man dessuten samkjøre hvilke midler som benyttes. Hvis det er indikasjoner på nedsatt følsomhet for et legemiddel, bør legemiddelet unngås i hele området.

Dette forutsetter gode observasjonsrutiner for lusetall, og evaluering av hver behandling. Det er også nødvendig å utveksle informasjon om lusepopulasjonens sensitivitet mot forskjellige legemidler.

I tilegg til legemidler, bør det tas i bruk strukturelle tiltak som områdevis brakklegging og singel årsklasseproduksjon innenfor et større område, samt biologiske tiltak som bruk av leppefisk og helsefôr. Faktaarket viser hvilke tiltak som kan være aktuelle på kortere og lengre sikt.

Nøkkelfaktorer for å lykkes

Nøkkelen til suksess er samarbeid: samarbeid mellom alle næringsaktører, og samarbeid mellom næring, forvaltning og forskning. Næringsaktører må få på plass områdevis samkjøring av arealbruk, og forvaltningen må legge til rette. Forskningen må skaffe til veie mer kunnskap, og gjøre anvendelige resultater raskt tilgjengelig for næringen. Tillit, informasjonsflyt og bruk av kunnskap er viktige nøkkelord for å kunne lykkes i fellesskap.