Endringer i fôrvareforskriften på høring

Mattilsynet sender endringer i fôrvareforskriften ut på høring, på vegne av Fiskeri- og kystdepartementet.

Årsaken til endringene, er at den nye analyseforordningen fører til endringer i fôrvareforskriften. EU-kommisjonen har samlet alle rettsakter som omhandler uttak av prøver og analysemetoder for offentlig kontroll av fôrvarer i forordning (EF) nr. 152/2009, ”analyseforordningen”. Dette er en forenkling og vil lette både bruken og endringer av regelverket.

De fastsatte analysemetodene skal brukes som grunnlag for å gi pålegg ved offentlig kontroll av fôrvarer.

Mattilsynet har på vegne av Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet sendt på høring endringer av forskrift 7. november 2002 nr.1290 om fôrvarer. Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å implementere forordning (EF) nr. 152/2009, analyseforordningen. Den omhandler bestemmelser for prøvetaking, forberedelse av prøver til analyse og analysemetoder som skal benyttes ved offentlig kontroll av fôrvarer.

Fôrvareforskriften

Bestemmelsene tas inn i en henvisningsbestemmelse i forordning (EF) nr. 882/2004 kontrollforordningen, som ennå ikke er implementert i norsk rett.

Forordningen fører til endring i fôrvareforskriften ved at vedlegg 11 oppheves.

Forordningen gjelder bare uttak av prøver og analyser for offentlig kontroll med fôrvarer, altså fôrprøver som inngår i Mattilsynets flerårige tilsyns- og overvåkingsplan. Den stiller fôrindustrien, oppdrettere av fisk eller andre akvatiske dyr og husdyrholdere fritt til å benytte de meste hensiktsmessige analysemetodene i sin egenkontroll.

Høringen avsluttes 10. desember 2009.

Les også: Dispensasjon for fôrvarer av GMO-varianter 21.10.2009