– Kan stå overfor en katastrofe

Havforskningsinstituttet er svært bekymret over utviklingen i lakselussituasjonen, med økt infeksjonsrate og tiltakende problemer med resistens.

– Vi kan stå overfor en katastrofe for både oppdrettsnæringen og våre ville stammer av laks og sjøørret, hevder Havforskningsinstituttet (HI) på sine nettsider.

– Advarte mot resistens

– Situasjonen er derimot ikke overraskende. Havforskningsinstituttet har i flere år advart mot at lakselusa ville komme til å utvikle resistens mot eksisterende avlusningsmidler i løpet av få år. Situasjonen i Norge er ikke unik. Vi har sett at motstandskraft mot avlusningsmidler gror fram også i Chile, Irland, Scotland og på Færøyene. Heldigvis kom vi gjennom våren med relativt lave lusetall i oppdrettsnæringen. Årets utvandrende laksesmolt kan derfor ha kommet seg ut i havet uten alt for store påslag av lakselus, uttaler HI.

– De store utfordringene vil vi få til neste vår fordi resistent lus da har hatt god tid til på spre seg langs kysten. Havforskningsinstituttet har gjentatte ganger påpekt at det i enkelte regioner er uakseptabelt mye smitte av lakselus fra oppdrettsanleggene. Det er derfor viktig at smittepresset på villfisk holdes på et lavt? nivå og at myndighetene handler resolutt overfor anlegg som ikke greier å holde lakselusa under kontroll, skriver HI.

– Store utfordringer

Det vil by på store utfordringer i å holde lusa under kontroll de nærmeste årene. Der er ingen nye avlusningsmidler tilgjengelig og det vil ta flere år å utvikle nye. Det hviler derfor et meget tungt ansvar på næring og myndigheter for å verne villaksen, mener HI.

Vi må ta lærdom av den situasjonen vi nå er kommet i. Det er for sent å intensivere utvikling av nye medikamenter når problemene er oppstått. Myndigheter, næring og forskningsinstitusjoner må satse målrettet på å intensivere forskningen på nye behandlingsmetoder for å få situasjonen under kontroll fortest mulig, skriver Havforskningsinstituttet.