Tidlig sesongstart for SalmoBreed

De første stamfiskene fra SalmoBreed ble i år strøket 22. september, det tidligste tidspunkt for stryking i SalmoBreed noen gang.

Det betyr at første leveranse fra SalmoBreed går ut i uke 45, opplyser SalmoBreed i et nyhetsbrev.

– Vi ser at de tiltak vi har iverksatt for å fremskynde gytingen begynner å virke. Det er et begrenset volum som kommer ut i uke 45-47 i år og det er forskjeller mellom produsentene, men vi ser at vi beveger oss i riktig retning, sier Håvard Bakke, genetikkansvarlig i SalmoBreed.

– Vi jobber kontinuerlig med å optimalisere lys- og temperaturregime for å fremskynde og synkronisere gytingen og samtidig ivareta den gode kvaliteten SalmoBreed er kjent for å ha på rognen, sier Bakke.

Produsentene i SalmoBreed melder også om svært god status på årets stamfisk.

– Vi har et svært godt og robust materiale å velge fra i produksjon av rogn som vi har i år, og føler oss veldig optimistisk på den kvalitet som vi i år kan produsere til våre kunder, sier Geir Olav Melingen, salgs- og markedsansvarlig i SalmoBreed.

– Vi ser at hver fisk gir stort rognutbytte samtidig som rognen er stor og fin. I tillegg har vi fått en veldig god befruktningsprosent, sier Bakke.

Samarbeid om Dansk ørret

SalmoBreed har innledet et samarbeid med AquaSearch i Danmark om leveranse av dansk ørretrogn. AquaSearch har et avlsprogram hvor de avler på en spesiell stamme for oppdrett i sjø, opplyser SalmoBreed i nyhetsbrevet.

Rogn av denne kvalitet kan leveres til Norge i tidsrommet ca 1. november til juli/august, noe som gir en betydelig større fleksibilitet enn vi tradisjonelt har hatt på ørretrogn i Norge, mener SalmoBreed.

Et parti av denne rognen ble i april i år tatt inn til Norge og så langt ser den ut til å prestere veldig godt i ferskvann. Denne fisken skal settes i sjø fra februar-mars og vi får da svar på hvordan den presterer i sjø.

Gode råd for rogn og yngel

Nå som årets rogninnlegg begynner å nærme seg er det tid for å minne om en del gode råd, skriver SalmoBreed.

  • Gjeldende anbefaling på inkubasjonstemperatur er å holde temperaturen under 8 grader fra innlegg og helt frem til startfôring. Vi har imidlertid registrert at mange med godt resultat har benyttet et noe mer differensiert regime hvor temperaturen holdes under 8 grader fra innlegg av rogn og frem til ca 200 døgngrader inn i plommesekkstadiet.
  • Deretter økes temperaturen til 10 grader frem til startfôring. Startfôring gjøres gjerne ved 14 grader første 4-5dagene for deretter å senke temperaturen til 13 grader.
  • Ved sene innlegg, prøv å avstemme temperaturen ved innlegg best mulig til den temperatur rognen er inkubert på. Deretter kan temperaturen gradvis økes.
  • Metabolisme og forbruk av plommesekk øker med økende lys, så mørke for rogn og plommesekkyngel er å anbefale. UV-lys kan skade rogn og plommesekkyngel, mens infrarødt lys er det lys som skal være minst skadelig.
  • Ved bruk av klekkeskap husk at straks yngelen begynner å løfte seg har dere kort tid på å overføre yngelen til startfôringskarene. Det er bedre å flytte den over en dag for tidlig enn å holde den for lenge. Om den holdes lenge øker stresset og oksygenforholdene kan forverres raskt, noe som kan resultere i dårlig kvalitet og tap av yngel.
  • Resultat fraSalmoBreeds rognundersøkelse, viser at en kan oppnå svært gode resultat i startfôringen både ved bruke av små og store startfôringskar. Et kritisk punkt er imidlertid antall utfôringspunkt. Når en øker karstørrelsen økes gjerne også antall individ som holdes i karene. Da er det viktig å sørge for nok utfôringspunkt slik at all yngel får tilgang til fôr. Ved få utfôringspunkt ser en gjerne at andel ”pinner” blir større enn normalt
  • Sørg også for å holde temperaturen under 14 grader for startfôringsyngelen. Som ved inkubering av rognen vil for høy temperatur kunne øke innslaget av deformiteter.