Branco er konkurs

Torskeoppdretteren Branco AS er konkurs etter oppbud.

Sunnmøre Tingrett åpnet i dag konkurs i boet etter Branco AS, 6069 Hareid i Hareid Kommune. 

Det skjer bare ca én måned etter at en annen oppdretter av torsk på Vestlandet, Nærøysund AS i Flora kommune, meldte oppbud.

Torskeoppdretterne sliter med sykdomstap og høye kostnader, lave priser og store tap. Og for noen dager siden la torskeoppdretteren Sponfish, frem regnskap for nok et kvartal med illrøde tall. Sponfish har omsatt for bare 13,8 millioner kroner hittil  i år. Tapet har i den samme perioden, kommet opp i svimlende 86 millioner kroner.

Les også: Stort underskudd for Sponfish 02.11.2009

Meldte oppbud

Som bostyrer for Branco AS er oppnevnt advokat Christian Garmann, Ålesund. Første skiftesamling skal holdes den 15. desember 2009.

Det er styret i Branco AS som har meldt oppbud, da grunnlaget for videre drift ikke var tilstede, opplyser selskapet i en pressemelding, melder Vikebladet.

Produksjonskostnadene ved oppdrett av torsk er langt høyere enn det markedet er villig til å betale for torsken. Det gir direkte konsekvens for balanse, resultat og likviditet.

Les også: Branco tapte 24 millioner i 2008 24.09.2009

- Biomasseverdien er nedskrevet til dagens markedspris, noe som gir selskapet kraftig negativ egenkapital, heter det i pressemeldingen fra Branco.

Forsøkte å reise ny kapital

Styret spår at en prisøkning på torsk ligger langt frem i tid, og ser det ikke som mulig å finansiere selskapet frem til den tid.

Selskapet innførte betalingsstopp 23. september og styret har etter denne tid arbeidet med å reise ytterligere egenkapital fra både egne aksjonærer og eksterne investorer. I tillegg har det blitt ført samtaler med andre selskaper i bransjen om samarbeid eller overtagelse av selskapets virksomhet uten at man har lykkes i disse anstrengelser, melder smp.no. 

Branco Voldafjord er solgt

Datterselskapet Branco Voldafjord AS er solgt og blir således ikke rammet av konkursen i Branco AS. Kjøper er Atlantic Cod Farms AS. Dette ble gjort for å bedre mulighetene for videre drift på selskapets lokaliteter i Voldafjorden, og i håp om å sikre fremtidige arbeidsplasser på selskapets lokaliteter i dette området.

Branco AS ble i fjor utsatt for et større rømningsuhell, da det i april 2008 rømte 173.000 fisk fra en av selskapets lokaliteter.

Les også: Høyere rømmingstall for 2009 15.10.2009