Resultatnedgang for Cermaq

Cermaq rapporterer om bedre driftsresultat (EBIT) før verdijustering av biomasse i tredje kvartal, men resultatet før skatt falt med 26 millioner sammenlignet med foregående år.

Cermaq rapporterer driftsresultat (EBIT) før verdijustering av biomasse på 300,1 millioner kroner i tredje kvartal, en økning på 123 prosent fra foregående år.

Både EWOS og Mainstream oppnådde bedrede resultater. EWOS' marginer er tilbake på et tilfredsstillende nivå. Cermaq forsetter å investere i Chile, inkludert utsetting av smolt. Det er økende bekymring knyttet til manglende fremdrift i et nytt og strengere regelverk i Chile, skriver Cermaq i en børsmelding.

Cermaqs driftsinntekter var på 2 598,0 millioner kroner i kvartalet (2 432,9 millioner kroner). Driftsinntektene økte i hovedsak på grunn av betydelig økte salgspriser i Mainstream. EWOS' driftsinntekter ble noe redusert som følge av nedgang i samlet volum.

– Dette kvartalet har vært et vendepunkt for Cermaq. Etter et utfordrende fjorår og første halvår 2009 er de operasjonelle resultatene sterkt forbedret, opplyser selskapet.

Resultatfall

Men til tross for en vesentlig bedring i resultat før biomasse-justeringer, opplevde selskapet en nedgang i resultatet før skatt.

Resultatet før skatt endte på 162,5 millioner kroner i 3. kvartal 2009, noe som er en nedgang på 26,0 millioner kroner fra 188,5 millioner kroner i 3. kvartal året før.

Ewos

– Jeg forventer at EWOS vil forsette å ligge klart over fjorårets resultat og at også oppdrettsvirksomheten i Chile vil gi positiv EBIT i de to neste kvartalene, sier Cermaqs konsernsjef Geir Isaksen.

EWOS' EBIT før verdijustering av biomasse var 197,8 millioner kroner i kvartalet (80,2 millioner kroner). EWOS leverte en sterkt bedret EBIT i et svært krevende globalt marked. EBIT-marginen økte betydelig til 9,7 prosent i tredje kvartal (3,8 prosent). Med rekordhøye volumer i Norge åpnet den nye fôrfabrikken i Florø på et svært gunstig tidspunkt og sikret kostnadseffektiv produksjon av høy kvalitet. Alle regioner unntatt Chile hadde en høy kapasitetsutnyttelse i kvartalet.

– EWOS oppnådde særdeles gode resultater i kvartalet, og marginen er tilbake på et tilfredsstillende nivå. Jeg er spesielt tilfreds med at dette resultatet også viser en styrket posisjon for EWOS totale portefølje samt økte markedsandeler, sier Geir Isaksen.

Mainstream

Mainstreams EBIT før verdijustering av biomasse var 119,4 millioner kroner i kvartalet (75,5 millioner kroner). Bedret lønnsomhet skyldes i hovedsak sterk økning i salgsprisene og i marginene oppnådd i Canada, Norge og Skottland. Chile hadde et negativt driftsresultat i kvartalet. Volumene økte noe i forhold til samme periode i 2008. Den geografiske spredningen av Mainstreams virksomhet i fire land har fungert tilfredsstillende i de siste kvartalene ved at høyere inntekter i Canada, Norge og Skottland har kompensert for tap i Chile på grunn av sykdom, skriver selskapet.

– Vår strategi med balansert portefølje av de tre artene atlantisk laks, coho og ørret, gjør det mulig å opprettholde et rimelig nivå på biomasse i Chile mens gjenoppbyggingen av denne virksomheten skjer i 2010 og 2011, sier Geir Isaksen.

Gjenoppbygging av bærekraftig havbruk i Chile er en hovedprioritet for Cermaq, skriver selskapet. Atlantisk laks er allerede satt ut i to anlegg i 2009. Cermaq planlegger å sette ut totalt om lag 2,8 millioner atlantisk smolt i løpet av året og øke til 8 millioner i 2010. All fisk som blir satt ut er vaksinert mot sykdommene ILA, SRS og IPN og er produsert i ferskvannsanlegg på land. Så langt er de biologiske resultatene gode for denne fisken. Det er ingen garanti for at vaksinene vil gi fullgod beskyttelse, men Cermaq er trygg på at alle hensiktsmessige forebyggende tiltak er gjort.

– Det er avgjørende at gjenværende lovgivning for styrket bio-sikkerhet blir godkjent og iverksatt så snart som mulig. Vi kan ikke risikere at den bedring vi ser i de sanitære forholdene, som i stor grad skyldes mindre biomasse, fører til mindre oppmerksomhet om regelverket for gjenoppbygging av bærekraftig oppdrettsvirksomhet i Chile, sier Geir Isaksen.

Egenkapitalandelen økte til 50,0 prosent ved utgangen av kvartalet, fra 48,0 prosent ved utgangen av annet kvartal. Dekonsolideringen av Denofa reduserte totale eiendeler og total gjeld. Nedgang i total gjeld skyldes i hovedsak kontantstrøm fra løpende drift. Cermaq har tilstrekkelige lånefasiliteter med 568 millioner kroner ubenyttet kredittlinjer tilgjengelig, i tillegg til tilgjengelige kortsiktige kredittlinjer på 758 millioner kroner.