Kjøpte slakteri- og filetfabrikken i Husvær

Torskeoppdretteren Termar Sea Farm ASA på Brasøy, har kjøpt anlegget til Zahl Næringsinvest AS i Husvær i Herøy kommune i Nordland.

Oppdrettsselskapet Termar vil fra mars være i gang med slakting og filétproduksjon av torsk, melder Herøyfjerdingen.

Termars nye slakteri- og filetfabrikk i Husvær. Foto: Termar Sea Farm ASATermars nye slakteri- og filetfabrikk i Husvær. Foto: Termar Sea Farm ASA

Femten arbeidsplasser

Det betyr at det fra januar blir fem nye arbeidsplasser i de tidligere lokalene til Zahl Næringsinvest AS, men antallet vil øke til femten arbeidsplasser i løpet av første halvår 2010, forteller daglig leder i Termar Sea Farm ASA, Kjell Dahl, til avisa.

- Vi må montere en del nye maskiner først og så skal vi være i gang med slakting av egenprodusert torsk fra mars 2010, sier Dahl til avisa.

Termar har store mengder torsk stående i egne anlegg utenfor Brasøy og Husvær i Herøy, og planlegger å sette ut nye to millioner yngel igjen til våren.

- Vi begynner med egenprodusert torsk, men vil ventelig få en del kunder på slakting av torsk underveis, opplyser Kjell Dahl til avisa.

Fabrikken har beliggenhet 10 min. fra Termars landbase, og ble bygget i 2001/2002. Bygget er på totalt 3.500 m2 og har en frysekapasitet på inntil 1.500 m3, opplyser Termar Sea Farm ASA på sine nettsider.

- Mye kunnskap

Termar har drevet lenge med torskeoppdrett, og var først i verden med utsett av 2-grams yngel i sjøen, skriver avisa.

- Vi har bygd opp mye kunnskap på dette området og denne kunnskapen tar vi selvsagt med oss videre, sier Kjell Dahl videre.

Men bankene har ikke den store tiltroen til torskeoppdrett og Termar Sea Farm baserer seg fullt og helt på egenkapital opplyser avisa.

- Torskefileten skal selges til de tre største landene for torskeprodukter, nemlig Sverige, Frankrike og Spania, sier Kjell Dahl.

Tidligere Husvær Fisk AS

Anlegget i Husvær ble i mange år drevet under navnet Husvær Fisk AS. Tidligere ordfører i Herøy, Steinar Furu, var sentral i driften, men i 2002 gikk Husvær Fisk AS konkurs. Umiddelbart etter konkursen gikk investor Odd Ragnar Holmvik fra Sandnessjøen inn og overtok anlegget under navnet Atlantis Fisk AS. I 2003-2004 kom nye eiere inn i bildet og drev videre under navnet Atlantis Fisk. Våren 2007 var det imidlertid slutt. Da gikk Atlantis Fisk konkurs, skrev Helgeland Arbeiderblad for et knapt år siden.

Tidlig i 2008 startet Zahl Seafood AS, med Helge Zahl i spissen, opp med foredling av laks og ørret i lokalene. Nysatsingen gav arbeid til 25 personer men måtte innstille driften etter noen måneder på grunn av manglende lønnsomhet, skriver Helgelands Blad.

Lokalene har stått tomme siden driftselskapet Zahl Seafood AS la ned produksjonen sommeren 2008.