Vil ha strengere regelverk for oppdrett

Statens forurensningstilsyn foreslår et stengere regelverk for fiskeoppdrett.

Fra Lindesnes til den russiske grensen er fiskeoppdrett den største kilden til menneskeskapte utslipp av næringssalter. Utslippene har økt betydelig de siste årene, mener Statens forurensningstilsyn (SFT).

For å styre fiskeoppdrett mot områdene som tåler det best, foreslår SFT strengere krav til hvor oppdrettsanlegg kan etableres, melder SFT.

– Vi er bekymret for at økte utslipp fra fiskeoppdrett, sammen med økende sjøtemperatur, kan gi overgjødslingsproblemer. Det kan i verste fall føre til færre dyr og planter i sjøen og gi en livløs bunn. Det vil igjen forringe verdien av fiske, friluftsliv og turisme, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

SFT sender nå forslaget til Miljøverndepartementet

Tredelt regulering

  • SFT vil forby utvidelse og nyetablering av oppdrettsanlegg i vannforekomster med dårlig miljøtilstand. Rundt 1 prosent av anleggene er i dag lokalisert i disse områdene.
  • I områder der miljøtilstanden er god, foreslår vi et meldesystem ved nyetablering og utvidelser. Om lag 90 prosent av anleggene er i dag lokalisert i disse områdene.
  • I områder miljøtilstanden er usikker, må det søkes særskilt om nyetablering eller utvidelse. Søkerne må dokumentere overfor forurensningsmyndighetene at vannforekomsten kan tåle den økte belastningen. Rundt 9 prosent av anleggene er i dag lokalisert i disse områdene.

– Enklere regelverk

– En tredelt regulering vil forenkle dagens regelverk ved å fjerne enkeltsaksbehandling av alle anlegg hos Fylkesmannen. Samtidig tillates ikke nye miljøbelastninger i områder med dårlig vannkvalitet, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Saksbehandlingen skal nå rettes inn mot de områdene der det er behov for konkret vurderinger av miljøtilstanden.

Regelmessige miljøundersøkelser

Utslipp fra et middels stort oppdrettsanlegg med produksjon av 3120 tonn laks, tilsvarer et avløpsutslipp fra en by på rundt 50 000 innbyggere, hevder SFT.

SFT mener regelmessige miljøundersøkelser er den beste måten å følge effektene av oppdrett i den enkelte vannforekomst.

– Sjøbasert oppdrettsanlegg har naturlig nok ikke utslippsledninger. Vi kan derfor ikke regulere utslipp fra disse anleggene på samme måte som vi gjør med industrivirksomheter. Derfor er det viktig med regelmessige undersøkelser for å kunne følge miljøbelastningen rundt anleggene, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

SFT foreslår krav til miljøundersøkelser både ved ny etablering, utvidelse og under drift. Kravene er differensiert ut i fra størrelse på anlegg, geografisk beliggenhet og vanntype. Dette vil hjelpe oss med å finne tiltak for å beskytte sårbare lokaliteter mot ytterligere belastning.

– Klar miljøgevinst

SFT mener forslagene vil gi en god miljøgevinst.

– Nå får vi større mulighet til å følge med på forurensning fra fiskeoppdrett. Det blir dermed lettere å iverksette nødvendige tiltak for å unngå miljøskader, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Forslaget er nært koblet til vannforskriften. Den sier at alt kystvann skal beskyttes mot forringelse, og den skal forbedres og gjenopprettes med sikte på at vannforekomstene skal ha minst god økologisk og kjemisk tilstand, opplyser SFT.