Lofitorsk avfeier påstander om rømming

Lederen for oppdrettsselskapet Lofitorsk, benekter at det har rømt torsk fra selskapets anlegg nå.

- Når jeg sier det ikke er vår fisk som har rømt, så er det fordi vi har markedets beste fisk. Vi har ikke deformert torsk, sier administrerende direktør Dag Hansen i Lofitorsk til Nettavisen.

- Vi har ingenting å skjule, sier Larsen og inviterer nå media til besøk ved anlegget lørdag.

- Vi er også de eneste i bransjen som bruker doble merder. Går det hull på den indre nota så ser vi fisken i en gang mellom den indre og ytre nota. Hver tredje uke har vi dykkerinspeksjon i alle merdene, så det er rett og slett umulig at det har rømt fisk fra våre merder, sier Hansen til Nettavisen.

Mistet 150.000 yngel

Selv har Hansen i Lofitorsk tre teorier på hvordan den deformerte fisken har havnet i fjorden.

Den første teorien setter han i forbindelse med en orkan i 2006 som raserte et stålanlegg selskapet hadde på steder der fisker Larsen fikk deformert torsk i garnet.

- Vi mistet da 150.000 200 grams yngel. Det kan være denne fisken som ennå vandrer i fjorden, sier han.

Den andre teorien er at dette rett og slett er villfisk, og den tredje teorien er at det er rømt oppdrettsfisk som har vandret fra anlegg i Balsfjord.

- Dette er teorier vi har. Det er iallfall ikke rømt fisk fra vårt anlegg, sier Hansen til nettstedet.

- Skjebnens ironi

Det er en skjebnens ironi at vi, som har verdens fineste yngel, skal bli knyttet til denne deformasjonen, sier styreleder Steinar Eliassen i Lofitorsk AS, til Nettavisen i kveld.

Eliassen er også daglig leder i Norfra Eksport AS som sender torsken til utlandet.

Les også: Frigav bilder av deformert torsk i Troms 11.11.2009

- Garantert 99 prosent perfekt

Onsdag ettermiddag fikk Nettavisen oversendt et brev undertegnet de to selskapene Gunnar Klo og Torsvågbruket AS som slakter torsken.

I brevet står det at blant de 1,5 millioner kiloene med torsk som hittil er slaktet, har 99 prosent en absolutt perfekt utseende. Lofitorsk mener derfor at den rømte fisken absolutt ikke kan være deres, siden «monstertorsken» skal ha blitt funnet i større mengder utenfor merdene.

- Vi i Lofitorsk har en spesiell yngel som er startfora på naturlig plankton. Derfor har vi minimalt med misdannelser, sier Eliassen. Han sier at det alltid vil være noe misdannelser. Det er også naturlig blant villtorsk.