- Deformert torsk skyldes feilernæring

Dersom den deformerte torsken i Storfjorden kommer fra oppdrett, så er det sannsynlig at deformitetene skyldes unaturlig oppveks og feilernæring, og ikke genfeil.

Havforskningsinstituttet har mottatt deformert torsk for å foreta DNA-analyser, slik at man kan slå fast om dette er rømt oppdrettstorsk eller ikke. Seniorforsker Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttet sier til Aftenposten, ifølge NRK Troms og Finnmark, at han ser likhetstrekk med egne forsøk.

– I hvert fall to av de deformerte fiskene har utseende vi knytter til intensive oppdrettsmetoder, sier han.

Les også: Lofitorsk avfeier påstander om rømming 11.11.2009
Les også: Frigav bilder av deformert torsk i Troms 11.11.2009

Feilernæring

Torskelarver som er klekket ut i oppdrett, blir holdt i store tanker der de blir matet med små dyreplankton, som også er oppdrettet.

– Deformasjonene skjer siden man ikke klarer å tilby fisken naturlige forhold og naturlig næring i larvefasen av yngelproduksjonen. Oppdrett i avstengte bukter, poller, ved sjøen med naturlig plankton som fôr gir ikke slike deformiteter, sier seniorforskeren til avisa.

Ikke genfeil

– Vi tror ikke deformitetene skyldes genfeil, og dette vil derfor ikke spre seg via formering. Problemet med deformitet tas seriøst og det forskes intenst på spørsmålet, sier han.

Verken Storfjord Torsk AS eller Lofitorsk tror at "monstertorsken" kommer fra deres oppdrettsanlegg, skriver NRK.