Skal kontrollere beredskapen på akvakulturanlegg

Mattilsynet skal fram til 15.12.2009 gjennomføre en landsomfattende tilsynskampanje som omhandler beredskapsplaner ved akvakulturanlegg.

Det melder Mattilsynet i dag.

Beredskapsplaner

Ved utbrudd av alvorlig fiskesjukdom og hendelser som medfører høy dødelighet i oppdrettsanleggene skal det for hver lokalitet foreligge beredskapsplaner som beskriver hvordan hendelsene skal håndteres.

Planene skal være konkrete og gjennomførbare og skal inneholde avtaler med underleverandører som skal bidra med ressurser for å løse de utfordringene hendelsene medfører.

Økt mengde oppdrettsfisk i merdene og store sykdomsutfordringer i form av virussjukdommer og resistent lakselus, gjør at beredskapen for akvakulturanlegg er et svært aktuelt tema.

Tilsynskampanjen legger stor vekt på ansvar og rolleavklaring, kartlegging av trusler, utarbeidelse av tiltak og løpende vedlikehold og forbedring av internkontrollsystem og beredskapsplaner.

Konkrete tiltak

Kampanjen tar også for seg konkrete tiltak som masseavliving av fisk, opptak, håndtering, transport og lagring av klinisk syk og død fisk. Det vil også bli fokusert på transport og sanitetsslakting av fisk i samband med utbrudd av fiskesykdom eller ved hendelser som gjør at fisken må slaktes av andre årsaker.

Tilsynskampanjen er avgrenset til lokaliteter for matfisk med laks/ørret i sjøen. Cirka 20 prosent av lokaliteter som er i drift inneværende år vil få tilsynsbesøk i kampanjeperioden, opplyser Mattilsynet.