Fiskeridirektoratet har i dag kommet med nærmere informasjon om hvordan direktoratet gjennomfører prøvetaking for å avdekke opphavet til mulig rømt fisk.
Det er Fiskeridirektoratet som iverksetter prøvetaking. For å finne ut hvilket anlegg den rømte fisken stammer fra, trenger Fiskeridirektoratet prøver av 40 til 50 fisk fra hver størrelsesgruppe. Fiskeridirektoratets personell vil ta prøver av finnene av den gjenfangete fisken og sende disse til Havforskningsinstituttet for analyse, melder Fiskeridirektoratet.
Vekt, lengde mageinnhold og lus
For å vurdere hvordan vi skal arbeide med meldinger om rømt fisk, er det viktig for Fiskeridirektoratet å få opplyst hvor stor fisken er. I tillegg til vekt og lengde, vil opplysninger om mageinnhold og om det eventuelt er lus på fisken hjelpe oss til å finne ut hvor lenge den har vært på rømmen og hvor den kommer fra.
For laksefisk trenger Fiskeridirektoratet skjellprøver av hvert individ, og for torsk trenger direktoratet øresteinene (otolittene). Dette må merkes slik at Fiskeridirektoratet får vite hvilken fisk (vekt-lengde mv) disse tilhører.
Les også: – Meld fra om rømlinger 13.10.2009
Atferden til rømt fisk
– Vi vet foreløpig ikke nok om hvordan rømt oppdrettsfisk oppfører seg. Det kan virke som om vandringsmønsteret er avhengig av fiskens størrelse og alder. Det synes som om rømt regnbueørret er mer stedbunden enn rømt laks, og at rømt torsk holder seg på ganske grunt vann nær land, opplyser Fiskeridirektoratet.
Uansett er det slik at det er størst sjanse for å gjenfange fisken nær rømmingskilden den første tiden etter en rømning, og at den deretter vandrer i ulik grad. Dette betyr at vi har en god del fisk som kan bli observert flere steder langs kysten. Forsøk har vist at rømt fisk har spredt seg fra Rogaland til Finnmark, forteller Fiskeridirektoratet.
Varierende vanskelighetsgrad
Når det observeres eller fiskes rømt oppdrettsfisk i et område, er det noen ganger ganske opplagt, ut fra størrelse og tidspunkt, hvor fisken må ha rømt fra. Andre ganger er det vanskeligere, siden det ikke er varslet om rømning i nærheten av observasjons- eller fangststedet, mener Fiskeridirektoratet.
I de tilfellene kan det være snakk om en ikke varslet hendelse, men det kan også være at fisken kommer fra en varslet rømning et annet sted langs kysten. Innsamling av materiale fra gjenfanget fisk kan bidra til at vi lærer mer om hvordan rømt fisk vandrer.
Hva næringen selv gjør
Ved observasjon av rømt fisk i et område, blir de selskapene som har fisk av aktuell størrelse bedt om å sjekke anleggene sine.
Ofte kommer meldingene om observert rømt fisk til Fiskeridirektoratet fra oppdrettsselskap som på eget initiativ sjekker eget anlegg og varsler naboanlegg. En full sjekk av et anlegg gjøres av dykkerselskap med undervannskamera, opplyser Fiskeridirektoratet.