NINA etterlyser krisemøter om lakselus

– Vi forstår ikke hvorfor det ikke er krisemøter på alle nivåer i forvaltningen og oppdrettsnæringen om den alvorlige lakselussituasjonen, sier seniorforsker Torbjørn Forseth ved NINA.

Antallet voksne hunnlus er omtrent 66 prosent høyere enn i desember 2008, og tre ganger høyere enn de lavere nivåene tidligere på høsten i 2007 og 2008.

De høye lusetallene og utvikling av resistens mot lusemidlene gjør situasjonen katastrofal både for oppdrettsnæringen og villaksen, mener Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Ute av kontroll

– Lusesituasjonen er ute av kontroll langs hele kysten fra Nordland og sørover. Vi ser ikke hvordan næringen uten drastiske tiltak skal få denne situasjonen under kontroll før smoltutvandringen våren 2010, sier Forseth. Flere lokale villaksbestander står i fare for å bli utryddet dersom smolten utsettes for mye lus ved utvandring.

Nivåene av kjønnsmodne hunnlus på oppdrettsfisk pr 1. oktober 2009 var om lag tre ganger høyere enn på samme tid i 2007 og 2008. – Verktøykassa mot lakselus er snart tom når det rapporteres om nedsatt behandlingseffekt, resistens og multiresistens fra hele området. Nå må det tas grep for å løse disse utfordringene. Situasjonen krever krisetiltak for å løse den akutte situasjonen til våren, i tillegg til løsninger på lang sikt for å sikre en bærekraftig næring og levedyktige villaksbestander, mener NINA.

– Administrerende direktør i NINA Norunn S. Myklebust påpeker at både NINA, Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet gjentatte ganger har pekt på den alvorlige situasjonen overfor myndigheter og næringen. Til tross for dette tas det politiske beslutninger om vekst i næringa utover bærekraftig nivå, skriver NINA.

– Anbefaler krisemøter

– NINA anbefaler sterkt at det umiddelbart kalles sammen til krisemøter på flere nivåer. Det er behov for et konstruktivt tverrfaglig arbeid i hele bredden av forvaltning, næring og forskning, sier Myklebust. - Først handler det om hva som kan gjøres de neste ukene, deretter kan vi se på mer langsiktige planer.

– Høye nivåer av kjønnsmodne lakselus i anleggene til våren kan være dødsdommen for flere allerede svake villaksbestander. Det er for tiden svært dårlige forhold i havet for villaksen med generelt dårlig sjøoverlevelse. Når nå dette sammenfaller i tid med en ukontrollert lusesituasjon i fjord og kyst, blir situasjonen kritisk, uttaler NINA.

– Rapporten fra den nasjonale lakselusovervåkningen i 2008 (NINA Rapport 447), med forfattere fra NINA, Havforskningsinstituttet og NOFIMA, slo fast at infeksjonstrykket er kronisk forhøyet langs store deler av norskekysten. Tallene på lusedata.no illustrerer at situasjonen er blitt betydelige forverret i løpet av ettersommeren og høsten 2009, med om lag tre ganger så høyt nivå av voksne hunnlus på oppdrettsfisk, og Havforskningsinstituttet mener at vi nå kan stå ovenfor en katastrofe, uttaler NINA.

– Vi har kontroll

Jon Arne Grøttum er regionsjef i FHL Midtnorsk havbrukslag. Han avviser at næringa ikke har kontroll med lusesituasjonen.

– Vi mener ikke at den er ute av kontroll, men vi registrerer at vi har litt mer lus i anleggene enn det som er normalt, sier Grøttum til NRK Trøndelag.