– Lusesituasjonen fremdeles alvorlig

Oppdaterte lusetall fra oktober viser at lusenivået har gått noe ned siden september, men det er fremdeles høyt, melder Mattilsynet.

– Lusesituasjonen er fortsatt bekymringsfull. Vi står overfor svært store utfordringer i tiden fremover hvis utviklingene ikke snus, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland i en pressemelding.

Til tross for at lusetallet har gått noe ned i oktober er lusenivået fremdeles høyt.

– Det er færre tilfeller med ekstreme overskridelser av tiltaksgrensen, samtidig er det like mange anlegg som ligger over grensen, forteller Fjetland.

Årsaken til nedgangen i antallet lakselus, skyldes mye behandling.

– I oktober har det vært mye behandling. I områder som Sunnhordland har man brukt store mengder leppefisk, mens man andre steder har brukt hydrogenperoksid siden dette er det siste middelet man har igjen. Det gjelder særlig i Namdalen, forteller Fjetland.

Nedsatt følsomhet og resistens er fortsatt et problem, og i f.eks Nordland ser man at problemet med nedsatt følsomhet brer seg nordover i regionen.

– Alt i alt understreker dette alvoret i situasjonen. De behandlingsvirkemidlene som finnes tilgjengelige løser i stadig mindre grad problemene, og er kun med på å utsette dem, sier Fjetland.

Les også: Fryktar slutten for lakse- og sjøaurestammar i Hardanger 19.11.2009

– Vurderer nye tiltak

Mattilsynet har godt samarbeid med næringen mange steder og ser at det jobbes med å finne løsninger på de utfordringene lusesituasjonen gir.

– Samtidig er vi forberedt på å gjøre de vedtak som er nødvendig for å holde nivået av lus på et akseptabelt nivå alle steder dersom utviklingen ikke snur, sier Fjetland.

I flere regioner vurderer man om etablering av soner med spesielle tiltak kan være et aktuelt virkemiddel. Slike tiltak kan være forhold knyttet til rapportering, medisinering, samordnet brakklegging eller reduksjon i biomasse.

– Svært inngripende virkemiddel vil selvsagt kun tas i bruk dersom situasjonen tilsier det, understreker Fjetland.

Mattilsynet har i dag sendt ut en ny instruks for rapportering av antall lus.

Les også: Skal rapportere høyeste antall lakselus 19.11.2009

Tirsdag 25. november har Mattilsynet invitert FHL og NSL til møte i Bergen for å diskutere lakseluseutfordringene.

Status

Status resistens / nedsatt følsomhet:

  • Troms og Finnmark: Ingenting å rapportere pga de kalde sjøtemperaturer i området som gjør det nesten umulig for lusen å formere seg i vinterhalvåret.
  • Nordland: Problemer med nedsatt følsomhet brer seg sakte oppover i fylket.
  • Nord-Trøndelag: Betydelige overskridelser av lusetall på flere lokaliteter. De fleste av disse sliter med resistens de vanlig brukte lakselusmidlene. Flere av lokalitetene følges tett opp av Mattilsynet.
  • Sør-Trøndelag: Moderate overskridelser av lusegrensen på flere lokaliteter. Dette gjelder spesielt for Hitra/ Frøya-området. Problemene med resistens har økt i omfang utover sommer/høst i det samme området.
  • Møre og Romsdal: Moderate overskridelse av lakselusgrensen for en del lokaliteter. Problemet størst i omfang i Romsdal og på Sunnmøre. Antall lokaliteter med resistens har økt.
  • Sogn og Fjordane: Ingen rapporterte tilfeller.
  • Hordaland: Overskridelser og problemer spesielt i Sunnhordland. Tester på slice viser nedsatt følsomhet og resistens. Også anlegg med nedsatt følsomhet for pyretroider.
  • Rogaland og Agder: Nedsatt følsomhet i Midt-Rogaland og økende nedsatt følsomhet/resistens i Haugalandet.

– Lusete hos Sinkaberg

Sinkaberg-Hansen, selskapet hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier, har ennå ikke klart å komme under tiltaksgrensen, skriver adressa.no.

– Det foregår nå en kontinuerlig avlusing og vi ligger bedre an nå enn vi gjorde i fjor på denne tiden, sier produksjonssjef John-Ove Sinkaberg. To av selskapets fire lokaliteter i Nord-Trøndelag har 3,65 og 4,82 lus per laks.

Sinkaberg forsøker flere metoder for avlusing for å omgå resistensproblemet, også økt bruk av leppefisk. Sinkaberg karakteriserer situasjonen som den alvorligste næringen har vært oppe i siden slutten av 90-tallet, da lakselusa også truet næringen. Forskjellen er at det er mye mer fisk i anleggene. Likevel mener Sinkaberg at de har kontroll på situasjonen.