- Blått lys for torskeoppdrett

Torskeoppdrettsnæringa taper markedskampen mot villtorsken og næringa er i krise.

Torskeoppdrettsnæringa er i krise fordi den ikke klarer å konkurrere mot villtorsken, sier analytiker Aslak Berge i First Securities, til NRK Nordland.

I løpet av høsten har både Nærøysund AS og Branco AS gått konkurs. Og 19. november varslet Codfarmers ASA, at de vil si opp 29 ansatte i Nordland etter et tap på 55 millioner kroner i 3. kvartal 2009.

Les også: Nærøysund konkurs 02.10.2009 
Les også: Branco er konkurs 04.10.2009 

- Historisk høyt prisnivå

Berge mener det svake resultatet til Codfarmers illustrerer problemene for torskeoppdretterne:

- Codfarmers er jo den største aktøren i næringa, og også et speilbilde av ei næring i store problemer. Samtidig har de operert i en periode der prisen har vært på et historisk høyt nivå. Og det paradoksale er jo at det prisfallet vi har sett på torsken den siste tida er et resultat av god forvaltning av fiskeriene i Nord-Atlanteren, sier Berge.

Les også: Nok et blodrødt kvartal for Codfarmers 19.11.2009

For høye kostnader

Torskeoppdretterne sliter med for høye kostnader, og de taper penger for hvert kilo torsk de produserer. Berge mener det er investorenes penger som holder liv i torskeoppdrettere:

- Forholdet er at bankene har vært skeptiske til å finansiere torskeoppdrett hele veien. Derfor har torskeoppdretterne gått til investormiljøet og henta inn egenkapital, sier Berge.